EUROPOL – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΚΑΡΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών

SAFELINE ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

EUROPOL – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΚΑΡΟΣ

Κοινή δράση 22 ευρωπαϊκών χωρών στη μάχη κατά υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο

269 ύποπτοι εντοπίστηκαν και 112 συνελήφθησαν 

Χάγη, Ολλανδία

Διωκτικές Αρχές από 22 Ευρωπαϊκές χώρες, με την στήριξη και τον συντονισμό της Europol, κέρδισαν  μια σημαντική μάχη κατά των δικτύων ανταλλαγής αρχείων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (file-sharing networks). Μέχρι τώρα, η  «Επιχείρηση Ίκαρος», όπως ονομάζεται, έχει βοηθήσει στον εντοπισμό 269 υπόπτων και στη σύλληψη 112 από αυτούς, σε όλη την επικράτεια των 22 αυτών χωρών που συμμετέχουν.*

Η διεθνής αυτή επιχείρηση στόχευε στα άτομα εκείνα που αντάλλασαν τις πιο ακραίες μορφές βίντεο, που περιλάμβανε την κακοποίηση και τον βιασμό μωρών και μικρών παιδιών. Μεγάλο ποσοστό του υλικού που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια των κατ 'οίκον ερευνών, αναμένει εγκληματολογική ανάλυση, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για περεταίρω έρευνες και πιθανή δίωξη των δραστών. Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση έχει ήδη ξεσκεπάσει άγνωστα μέχρι τώρα δίκτυα παιδόφιλων που λειτουργούσαν σε διαφορετικά κανάλια στο Διαδίκτυο. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων 10 ετών της Europol, η οποία στηρίζει τις Διωκτικές Αρχές Ευρωπαϊκών χωρών στην μάχη κατά της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο. Η επιχείρηση αυτή δείχνει πώς το Διαδίκτυο βοηθά τους παραβάτες να αναπτύσσουν καλύτερες τεχνικές για να μοιράζονται εικόνες παγκοσμίως, και ταυτόχρονα να προστατεύουν την ταυτότητάς τους. Τα προβλήματα που δημιουργούνται γίνονται όλο και πιο δύσκολα για την αστυνομία και απαιτούν σημαντικές προσπάθειες από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και τις Διωκτικές Αρχές ώστε να διασφαλιστεί η ισχυρή και ευέλικτη ανταπόκριση της κοινωνίας στον τομέα αυτό. Η Europol έχει δεσμευθεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα αυτόν [cid: image006.png@01CCBBF8.0DA9D820] μέσω των μοναδικών δυνατοτήτων της να αναπτύξει ψηφιακές εγκληματολογικές δεξιότητες σε όλη την Ευρώπη και μέσω του συντονισμού μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων», σημειώνει ο Rob Wainwright, διευθύνων της Europol.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται περαιτέρω συλλήψεις. Ειδική έμφαση θα δοθεί στον εντοπισμό των παραγωγών του υλικού, των υπόπτων και των θυμάτων τους. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν για λήψη (downloading) παράνομου υλικού, ήταν ένα άτομο ύποπτο για προσπάθεια αποπλάνησης παιδιού μέσω του Διαδικτύου (γνωστό ως grooming), και συνελήφθη πριν προλάβει να συναντηθεί με το παιδί.

Η «Επιχείρηση Ίκαρος» είναι η πρώτη που ολοκληρώθηκε υπό την αιγίδα του νέου σχεδίου δράσης COSPOL Internet Related Child Abuse Material Project (CIRCAMP) **, μια πρωτοβουλία από τους Αρχηγούς της Αστυνομίας της ΕΕ με επικεφαλής το Βέλγιο και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


* Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Κροατία, Νορβηγία, Ελβετία.


** Τα μέλη του CIRCAMP είναι: Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, η Europol και η Interpol

 

  EUROPOL – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΚΑΡΟΣ

SafeLine Android App

follow us