Notice & Takedown (Αναφορά και Κατέβασμα): θεμελιώδες για γρήγορη απομάκρυνση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το Διαδίκτυο

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών SAFELINE

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Notice & Takedown (Αναφορά και Κατέβασμα): θεμελιώδες για γρήγορη απομάκρυνση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το Διαδίκτυο

Ο INHOPE,  ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου, κυκλοφόρησε την τελευταία σειρά στατιστικών του. Σε αυτά καταγράφεται,  μέσω μετρήσιμων δεικτών, η πρόοδος που πραγματοποιεί για αποτελεσματικό «κατέβασμα» (takedown) υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε όλη την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα προέρχονται από τη μοναδική βάση δεδομένων του INHOPE, το σύστημα INHOPE Report Management System.  Παρουσιάζονται σαφείς βελτιώσεις στον χρόνο που απαιτείται για την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, από τη στιγμή που οι πάροχοι Διαδικτύου ειδοποιούνται για την ύπαρξη υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε διακομιστές τους.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν συνέβησαν εν μία νυκτί ή κατά τύχη. Είναι το επακόλουθο της ισχυρής, αξιόπιστης συνεργασίας και πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των Ανοικτών Γραμμών για το παράνομο περιεχόμενου του Διαδικτύου, της Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνιών, των παρόχων διαδικτύου (ISPs) και των φορέων επιβολής του νόμου με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οδηγία 2011/92/ΕΕ περί καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο Notice and Takedown (Αναφορά και Κατέβασμα υλικού παιδικής πορνογραφίας), αναμένεται να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών της ΕΕ έως το τέλος του έτους. 

Εάν η προστασία των ανηλίκων από online και offline απειλές είναι περιοχή  κοινής ευθύνης, η επίσπευση της αφαίρεσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το Διαδίκτυο προκύπτει από τη συλλογική συνεργασία πολλών φορέων. Οι Ανοιχτές Γραμμές του  INHOPE παραμένουν ως η πρώτη γραμμή άμυνας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών στο Διαδίκτυο και θα συνεχίσουν να παρέχουν δραστική γνώση για να σταματήσει η (επανα)κυκλοφορία υλικού παιδικής πορνογραφίας και η εκ νέου θυματοποίηση των θυμάτων. 

Οι Ανοικτές Γραμμές του INHOPE και οι εκπαιδευμένοι αναλυτές τους  προσδιορίζουν τις πηγές ώστε να βοηθήσουν τις διωκτικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες, να εμποδίσουν την πρόσβαση σε υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, να εξαρθρώσουν τα δίκτυα εγκληματιών που διαπράττουν εγκλήματα σε παιδιά και να σώσουν τα παιδιά που εμπλέκονται.

Από το 2013 μέχρι τώρα:

Το δίκτυο INHOPE αποτελείται από 44 γραμμές και έχει παρουσία σε 38 χώρες. Στην Ευρώπη, το 96% των καταγγελιών, στο περιεχόμενο των οποίων επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, προωθήθηκε στις διωκτικές αρχές εντός μίας ημέρας. 

Το 92% των ιστοσελίδων κατέβηκε μέσα σε μια εβδομάδα.

«Στον τωρινό ανώνυμο εικονικό κόσμο είναι ζωτικής σημασίας να παραμένουμε μπροστά από τους εγκληματίες, να ανταλλάσουμε και να διαδίδουμε τη γνώση για το κοινό καλό. Θα πρέπει να ασκηθεί μηδενική ανοχή στις εικόνες που απεικονίζουν παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Έτσι, προς όλους τους ψηφιακούς πολίτες του κόσμου, σε περίπτωση που κάτι πέσει στην αντίληψη σας, το οποίο σας κάνει να υποψιαστείτε ότι είναι προϊόν (εικόνα ή βίντεο) παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, κάνετε το σωστό: καταγγείλτε το!  Μόλις το υλικό επιβεβαιωθεί από τους συνεργάτες μας, θα το αφαιρέσουμε μία και έξω», σημειώνει ο Russell Chadwick, Γενικός Διευθυντής του INHOPE. 

Η SafeLine είναι η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το Παράνομο Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζετε στο Διαδίκτυο και περιέχει: εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι είναι παράνομο (http://www.safeline.gr/node/121). Είναι μέλος του Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών INHOPE (www.inhope.org) από το 2003. Υλοποιείται από το Ινστιτούπο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και την SAFENET με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κα Μελτίνη Χριστοδουλάκη (Υπεύθυνη Επικοινωνίας της SafeLine) στο 2810 391882 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.safeline.gr. Μπορείτε ακόμη να μαθαίνετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook http://www.facebook.com/pages/Safeline/161410338270) ή να μας ακολουθήσετε στο Twitter (https://twitter.com/safeline_gr).

  Notice & Takedown (Αναφορά και Κατέβασμα): θεμελιώδες για γρήγορη απομάκρυνση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το Διαδίκτυο

SafeLine Android App

follow us