Δραματική αύξηση στις καταγγελίες για Εξύβριση, Ρατσισμό, Ξενοφοβία από την αρχή του 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών SafeLine
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

46 καταγγελίες το χρόνο κατά μέος όρο. 103 από την αρχή του 2015 μέχρι τις 16/4 Έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση του bullying

Δραματική αύξηση στις καταγγελίες για Εξύβριση, Ρατσισμό, Ξενοφοβία από την αρχή του 2015

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός ειναι η νέα μορφή του εκφοβισμού που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο. Η SafeLine (www.safeline.gr), η Ελληνική Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου, έχει λάβει κατά το παρελθόν καταγγελίες που αφορούσαν το διαδικτυακό εκφοβισμό. Το 2014 έλαβε 46 τέτοιες αναφορές, ενώ μόνο από την αρχή του 2015 έχει λάβει 103 καταγγελίες αυτού του τύπου.

Αυτού του είδους οι καταγγελίες έλαβαν χώρα κυρίως στο δημοφιλή ιστότοπο Facebook. Σε αυτή την περίπτωση, η SafeLine ενημέρωσε απευθείας τους διαχειριστές της συγκεκριμένης ιστοσελίδας προκειμένου να αφαιρεθεί άμεσα το προσβλητικό περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, αξιολογώντας τη βαρύτητα της περίπτωσης, προώθησε τις αναφορές αυτές και στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επι του παρόντος, στον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα ο όρος «ηλεκτρονικός εκφοβισμός» δεν υπάρχει και δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να ποινικοποιείται. Εντούτοις, ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται θα λέγαμε ότι συχνά βρίσκει έρεισμα σε άλλου είδους παραβατικές δραστηριότητες που συνθέτουν τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, όπως η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση. Στις 27/04/2015 κατατέθηκε για πρώτη φορά πρός έγκριση νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση του Ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Λόγω του ότι το φαινόμενο του εκφοβισμού και ακόμα περισσότερο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού έχει γνωρίσει έξαρση τον τελευταίο καιρό, γίνονται σκέψεις απο το νομοθετικό όργανο προκειμένου να ποινικοποιηθεί αυτού του είδους η συμπεριφορά και να ενταχθεί στον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα.

Αξίζει τα σημειωθεί πως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός έναντι του εκφοβισμού στον πραγματικό κόσμο, έχει ακόμα δυσμενέστερες συνέπειες για το θύμα καθώς μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο εύκολα και γρήγορα. Επίσης, το μέγεθος του χλευασμού και της έκθεσης του θύματος ειναι πιο μεγάλο καθώς εκτίθεται σε ευρύτερο κοινό. Τέλος, η ανωνυμία πίσω απο την οποία κρύβονται οι θύτες ευνοεί τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ωστόσο, για την αποτελεσματικότερη αντιμετωπιςη του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, πέρα απο τα νομοθετικά μέτρα, η ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων ειναι απαραίτητη καθώς οι συνέπειές του είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Η SafeLine είναι η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και από το 2003 το επίσημο μέλος της Ελλάδας στον INHOPE (www.inhope.org) τον Διεθνή Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών.Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Δρ. Παρασκευή Φραγκοπούλου (Συντονίστρια της Ανοικτής Γραμμής SafeLine) στο 6977405226 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.safeline.gr.Μπορείτε ακόμη να μαθαίνετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook ) ή να μας ακολουθήσετε στο Twitter (@safeline_gr).

SafeLine Android App

follow us