ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών SafeLine
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2015

Πρώτες σε αριθμό οι καταγγελίες που αφορούν παιδική πορνογραφία, ρατσισμό, οικονομικές απάτες και παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο!

Η SafeLine, η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, έκλεισε φέτος 12 χρόνια λειτουργίας και όπως κάθε χρόνο, σας ενημερώνει για τα στατιστικά της στοιχεία. Τα στοιχεία του έτους που παραθέτουμε στο παρόν δελτίο τύπου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά υπό το πρίσμα πρόσφατων σημαντικών νομοθετικών αλλαγών.

Το 2015 ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών που δέχθηκε η SafeLine παρέμεινε υψηλός, φτάνοντας περίπου τις 4000 καταγγελίες. Το 2014 υπήρξε αναμφίβολα μια χρονιά με σημαντικές νομοθετικές αλλαγές σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και όχι μόνο. Νέα νομοθετήματα προβλέπουν πλέον αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση/κακοποίηση και τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο, ποινικοποιούνται τα ρατσιστικά εγκλήματα, ενώ το 2015 ποινικοποιείται για πρώτη φορά ο εκφοβισμός (bullying). Από τα στατιστικά στοιχεία της SafeLine παρατηρείται ότι οι καταγγελίες για ρατσιστικά εγκλήματα τριπλασιάστηκαν από το 2014 (152 από 46)! Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε και στις καταγγελίες για εγκλήματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση του παιδιού στον κυβερνοχώρο, συγκεκριμένα τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω Διαδικτύου και το cyberbullying. Οι καταγγελίες που δέχθηκε η SafeLine με θέμα την παιδική πορνογραφία ξεπέρασαν και φέτος τις 160. Η δράση της SafeLine στον τομέα της ασφάλειας του παιδιού στον κυβερνοχώρο υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία της με τον ΙΝΗΟΡΕ (Διεθνή Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου), όπου προωθεί καταγγελίες για ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας αλλά και με τις Ελληνικές Αρχές σε περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, προσέλκυσης ανηλίκων για γενετήσιους λόγους και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Συμπερασματικά, όπως φαίνεται και στο γράφημα που ακολουθεί, το μεγαλύτερο ποσοστό των παράνομων καταγγελιών για το 2015 αφορούσε εγκλήματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τις οικονομικές απάτες που έλαβαν χώρα στο Διαδίκτυο και την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κυρίως μέσα από κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook.

Υψηλό παραμένει και φέτος το ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν παράνομες δραστηριότητες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Από τις καταγγελίες που δέχθηκε η SafeLine το 2015, οι 830 αφορούσαν μόνο τo Facebook. Η SafeLine σε συνεργασία με τη διαχειριστική ομάδα του Facebook και έχοντας ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων, cyberbullying, απειλές, οικονομικές απάτες μέσω του Διαδικτύου και παρενόχληση, δίνει λύσεις στους χρήστες κάθε ηλικίας, είτε προωθώντας στο Facebook τις ίδιες τις καταγγελίες που δέχεται, είτε παρέχοντας στους καταγγέλλοντες οδηγίες ασφαλούς πλοήγησης στην ιστοσελίδα. Δίνοντάς τους τις απαραίτητες οδηγίες, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συναντούν κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο, η ομάδα της SafeLine δίνει στους χρήστες όλων των ηλικιών τα απαραίτητα εφόδια για να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση ως προς τους κινδύνους που όλοι θα θέλαμε να αποφεύγουμε στο Διαδικτυακό κόσμο.

Η SafeLine είναι η μοναδική Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και από το 2003 το επίσημο μέλος της Ελλάδας στον INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών). Αποτελεί δράση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κα Μελτίνη Χριστοδουλάκη (Υπεύθυνη Επικοινωνίας της SafeLine) στο 2810 391882 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.safeline.gr. Μπορείτε ακόμη να μαθαίνετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook ή να μας ακολουθήσετε στο Twitter (@safeline_gr).

 Στατιστικά Στοιχεία 2015

Parental Control Image

SIP-BENCH III: Βρείτε το εργαλείο Γονικού Ελέγχου που σας ταιριάζει!

SafeLine Android App

follow us