Ποιοι είμαστε

Ο σκοπός μας, το πρόβλημα και ο ρόλος του INHOPE

Ο σκοπός μας

H SafeLine ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 14 Απριλίου 2003. Είναι η μοναδική ανοικτή γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο και επίσημο μέλος του INHOPE (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου) από τις 18 Οκτωβρίου 2005.

Βασική μέριμνα της SafeLine είναι η εξάλειψη φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση ανηλίκων, καθώς και η προάσπιση του δικαιώματος της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού στο Διαδίκτυο. Στα παραπάνω προστίθεται και η αντιμετώπιση της παρενόχλησής του μέσω του κυβερνοχώρου ή του κινητού τηλεφώνου αλλά και η αντιμετώπιση περιεχομένου που αφορά τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και γενικά καθετί το οποίο αντιβαίνει στην Ελληνική Νομοθεσία.

Το 2008, η SafeLine ένωσε τις δυνάμεις της με την Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης SaferInternet4Kids.gr και παράλληλα, δημιουργήθηκε η Γραμμή Βοηθείας Help-line.gr. Οι τρεις δράσεις δημιούργησαν τον Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με στόχο μια πιο πολύπλευρη και οργανωμένη προσπάθεια που ενσωματώνει την ενημέρωση & αφύπνιση του κοινού, την καταγγελία, καθώς και την πρόληψη & βοήθεια κάτω από το ίδιο κοινό έργο.

H SafeLine λειτουργεί από το 2003 με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται από  το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το πρόβλημα

Το Διαδίκτυο είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται για μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων όπως η ψυχαγωγία, η επικοινωνία, η έρευνα κτλ. Δεν περιορίζεται σε σύνορα, χρησιμοποιείται από τον καθένα (ανεξαρτήτως ηλικίας, τοποθεσίας, σεξουαλικών προτιμήσεων, πολιτικών πεποιθήσεων κλπ). Η αίσθηση της ελευθερίας που αποπνέει χρησιμοποιείται παρόλαυτά από ορισμένους χρήστες με επίβουλο τρόπο και έτσι εμφανίζονται δραστηριότητες που κάποιες φορές χαρακτηρίζονται παράνομες για την Ελληνική Nομοθεσία. Οι δραστηριότητες αυτές περιγράφονται λεπτομερώς παρακάτω.

Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να φανταστούν εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά και για το λόγο αυτό δεν κατανοούν τον όρο «παιδική πορνογραφία». Σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείται και ο όρος «εικόνες σεξουαλικής κακομεταχείρισης παιδιών» για να προβληθεί η ύπαρξη αληθινών παιδιών πίσω από αυτές τις εικόνες. Η έννοια της παιδικής πορνογραφίας καθορίζεται νομικά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα. Ο ελάχιστος καθορισμός που δίνεται στον όρο είναι μία φωτογραφία η οποία παριστάνει ένα παιδί να λαμβάνει μέρος ή να παρουσιάζεται ότι λαμβάνει μέρος σε σεξουαλικές δραστηριότητες. (…) Ένα από τα θέματα που δημιουργεί αντιρρήσεις είναι η ηλικία συναίνεσης για σεξουαλικές επαφές η οποία αλλάζει από χώρα σε χώρα. Άλλες επιπλέον νομοθετικές διαφορές είναι εάν η κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας είναι ποινικό αδίκημα ή όχι, ή κατά πόσο ένα αληθινό παιδί χρησιμοποιήθηκε στη φωτογραφία ή όχι και τέλος εάν οι «πειραγμένες εικόνες» είναι όντως μέρος του παιδικού πορνογραφικού υλικού ή όχι.

Ο αριθμός των ιστοσελίδων που προάγουν το μίσος στο διαδίκτυο αυξάνεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στο διαδικτυακό περιβάλλον συναντώνται συχνά μέσω της δημοσίευσης στοιχείων που αποσκοπούν να μειώσουν ή να προτρέψουν σε διακρίσεις ή βία εναντίον προσώπων που προσδιορίζονται με βάση κάποια χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα ή η φυλή. Η εκδήλωση τέτοιου είδους συμπεριφορών μάλιστα ευνοείται από την δυνατότητα ανωνυμίας των θυτών στο διαδίκτυο.

Με τον όρο “cyber bullying” εννοούμε ένα σύνολο ενεργειών που διαπράττονται από παιδιά με σκοπό να εκφοβίσουν συνομηλίκους τους. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες με σκοπό την πρόκληση συναισθηματικής και ψυχολογικής βλάβης σε άλλους χρήστες. Οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός ποικίλλουν, τις περισσότερες όμως φορές βρίσκουν έρεισμα στην ελληνική νομοθεσία και αποτελούν αδικήματα διωκόμενα ποινικά. Μερικά από αυτά είναι η απειλή, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η συκοφαντική δυσφήμιση, η εξύβριση και η παρενόχληση.

Οι νέοι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του “grooming” (επικοινωνία μέσω διαδικτύου με σκοπό την αποπλάνηση). Με τον όρο “grooming” εννοούμε ενέργειες πραγματοποιούμενες από ενήλικο άτομο για να προσελκύσει ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει τα δεκαπέντε έτη, προκειμένου να έρθει σε επαφή μαζί τους στον φυσικό κόσμο με σκοπό την τέλεση γενετήσιων πράξεων ή την τέλεση του αδικήματος της παιδικής πορνογραφίας.

INHOPE και άλλες Ανοικτές Γραμμές

Ο INHOPE (www.inhope.org) είναι ο Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου διεθνώς. Ιδρύθηκε το 1999 υπό το Πρόγραμμα EC Safer Internet Action Plan της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αντιπροσωπεύει όλες τις Ανοικτές Γραμμές Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο και υποστηρίζει το σκοπό τους να ανταποκρίνονται σε καταγγελίες παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο με στόχο την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Όλες οι Ανοικτές Γραμμές που είναι μέλη του INHOPE,πρέπει να συμμορφώνονται με το σύνολο των Βέλτιστων Πρακτικών του. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της SafeLine

Τον Νοέμβριο του 2022 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ανοικτής Γραμμής Καταγγελιών SafeLine του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), για την πρόληψη και καταπολέμηση της διακίνησης παράνομου περιεχομένου παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, με το Μνημόνιο αυτό, επιδιώκεται η σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο Φορέων, μέσα από την συστηματική προώθηση από την Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών SafeLine.gr προς την Ελληνική Αστυνομία:
  • καταγγελιών που αφορούν στην παραγωγή και διακίνηση παράνομου περιεχομένου (εικόνες και βίντεο) παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ή οτιδήποτε αφορά στην προβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων μέσω διαδικτύου και
  • συνδέσμων URL, οι οποίοι έχουν εξακριβωθεί ότι περιλαμβάνουν υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Παράλληλα, επιδιώκεται η αμφίδρομη ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων και δημοσιευμένων εκθέσεων μεταξύ των δύο Φορέων, οι οποίες αφορούν το αντικείμενο του Μνημονίου.

Θέλετε να κάνετε μία καταγγελία;

Προχωρήστε στην υποβολή μιας καταγγελίας σχετικά με περιεχόμενο που συναντάτε στο Διαδίκτυο και το οποίο θεωρείτε παράνομο.

ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ