Νομιμότητα της Safeline

Τι ισχύει

Νομιμότητα της Safeline

Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός υγιούς διαδικτυακού περιβάλλοντος μέσω της εξάλειψης παράνομου περιεχομένου γίνεται πιο αποδοτική εφόσον αυτή διενεργείται συλλογικά και συστηματικά, άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που κάθε πολίτης μεμονωμένα αποθαρρύνεται να επικοινωνήσει ευθέως με τις αστυνομικές αρχές. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι καθοριστικός ο ρόλος της SafeLine.

Η λειτουργία της SafeLine στηρίζεται στα άρθρα 10 και 12 του Συντάγματος σύμφωνα με τα οποία ο καθένας, ή πολλοί μαζί ιδρύοντας ενώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία, μπορεί να αναφέρεται εγγράφως στις αρχές με σκοπό την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο ρόλος της SafeLine είναι δηλαδή αυτός του μεσολαβητού μεταξύ των πολιτών και των Ελληνικών Αστυνομικών Αρχών, λαμβάνοντας τις καταγγελίες των πρώτων και προωθώντας τις στις αρχές. Και αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα την έχει η SafeLine εφόσον η φύση των εγκλημάτων αυτών διώκεται αυτεπάγγελτα με την παρέμβαση του εισαγγελέα και όχι μετά από έγκληση του άμεσα παθόντα όπως προβλέπεται στο άρθρο 115, 117 και 368 του Ποινικού μας Κώδικα για τα εγκλήματα κατ’ έγκληση. Έτσι ο χρήστης του διαδικτύου που θεωρεί πως η ιστοσελίδα που έχει επισκεφθεί περιέχει παράνομο υλικό έχει το δικαίωμα αλλά και την ηθική υποχρέωση να το αναγγείλει στον εισαγγελέα ούτως ώστε ο τελευταίος να το εκτιμήσει.

Ακόμα, η δράση της SafeLine διέπεται:

  • από τους κανόνες της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα το Ν. 4624/2019, που σαν αντικείμενο έχει την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και από το Ν. 3471/2006, που σαν αντικείμενο έχει την προστασία προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες
  • τις διατάξεις του απορρήτου των επικοινωνιών, οι οποίες θα εφαρμόζονται σε κάθε επικοινωνία μεταξύ SafeLine και χρήστη διαδικτύου.

Αντικείμενο της SafeLine

Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο που διακινείται στο Διαδίκτυο, δίνοντας έμφαση στη διάπραξη εγκλημάτων που θίγουν τη γενετήσια αξιοπρέπεια των παιδιών. Τέτοιου είδους εγκλήματα είναι η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, η σεξουαλική παρενόχληση αλλά και η αποπλάνηση ανηλίκων μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα, έγκλημα είναι πράξη άδικη και καταλογιστή σε εκείνον που την τέλεσε, η οποία τιμωρείται από το νόμο. Βάσει αυτής της διάταξης, οι προαναφερθείσες δραστηριότητες ενός ανθρώπου μπορούν να χαρακτηριστούν ως«έγκλημα».

Θέλετε να κάνετε μία καταγγελία;

Προχωρήστε στην υποβολή μιας καταγγελίας σχετικά με περιεχόμενο που συναντάτε στο Διαδίκτυο και το οποίο θεωρείτε παράνομο.

ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ