Το τοπίο της παράνομης διακίνησης περιεχομένου στο διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο σύνθετο. Οι δράστες υιοθετούν συνεχώς νέες τεχνικές, κινούνται ταχύτερα και χρησιμοποιούν πολλαπλές πλατφόρμες για να διαφεύγουν τον εντοπισμό. Παρά τις δυσκολίες, οι ευρωπαϊκές γραμμές αναφοράς του δικτύου INHOPE ενισχύονται με πιο σύγχρονα εργαλεία, καλύτερη εκπαίδευση και στενότερη συνεργασία, ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά σε αυτές τις προκλήσεις.
Σήμερα, το έργο των γραμμών αναφοράς είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Καθώς το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο αυξάνεται, η προσπάθειά τους είναι κρίσιμη για την προστασία των παιδιών, την ενημέρωση του κοινού και την προστασία της κοινωνίας από τις ψηφιακές απειλές.
Αυτό φαίνεται και στα τελευταία στοιχεία: το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι ευρωπαϊκές γραμμές αναφοράς κατέγραψαν ρεκόρ με πάνω από 1,73 εκατομμύρια αναφορές στην πλατφόρμα Insafe-INHOPE. Μόνο η SafeNet Βουλγαρίας διαχειρίστηκε περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια αναφορές, οδηγώντας στην σημαντική αύξηση του συνολικού όγκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 61% των αναφορών αφορούσε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).
Από τις πάνω από 1 εκατομμύριο αναφορές CSAM, ξεχωρίζουν:
- 26.000+ περιπτώσεις αυτοπαραγόμενου περιεχομένου από παιδιά
- 7.500 αφορούσαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που δεν είχε παραχθεί από τα ίδια τα παιδιά.
- 2.300+ για εικονικό ή ψηφιακά παραγόμενο περιεχόμενο (π.χ. manga, animations). Οι αναφορές για εικονικά παραγόμενο περιεχόμενο σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
- 67 περιπτώσεις με CSAM σε μορφή κειμένου
Sextortion, αποπλάνηση, ρητορική μίσους
Οι γραμμές αναφοράς χειρίστηκαν και άλλες σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ αυτών:
- 159 αναφορές για sextortion (σεξουαλικός εκβιασμός)
- 68 για αποπλάνηση ανηλίκων
- 689 για ρητορική μίσους
- 183 περιπτώσεις που απεικόνιζε γυμνά παιδιά
- 2.861 περιπτώσεις που δεν κρίθηκαν τελικά παράνομες
Επιπλέον, απαντήθηκαν πάνω από 74.000 αιτήματα πολιτών για πληροφόρηση και στήριξη.
Νέα τακτική από τους δράστες: Ανάρτηση κάθε καρέ ως ξεχωριστή εικόνα.
Επιπρόσθετα, οι ειδικοί παρατηρούν αλλαγή στη συμπεριφορά των δραστών. Αντί να ανεβάζουν μία εικόνα με πολλά καρέ από βίντεο, πλέον δημοσιεύουν κάθε καρέ χωριστά.
Αυτό σημαίνει ότι σελίδες που περιείχαν 10 εικόνες, τώρα μπορεί να έχουν 60 ή και περισσότερες — συχνά σε ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στις Κάτω Χώρες.
Η αλλαγή αυτή εκτοξεύει τον όγκο των εικόνων και δυσκολεύει τη δουλειά των αναλυτών. Ευτυχώς, η τεχνολογία ICCAM (το σύστημα της INHOPE για CSAM) έχει βελτιωθεί, βοηθώντας τις γραμμές να ανταποκρίνονται ταχύτερα.
Αποτελεσματικότητα των Γραμμών
Οι ενέργειες των γραμμών αναφοράς το τρίμηνο:
- 97.000+ υποθέσεις στάλθηκαν στην αστυνομία
- 30.000+ σε παρόχους για αφαίρεση περιεχομένου
- 1,3 εκατομμύρια αναφορές ανέβηκαν στην ICCAM
Όλοι οι αριθμοί είναι αυξημένοι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, δείχνοντας την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του δικτύου.
Νέα κανάλια διανομής CSAM
Οι περισσότερες αναφορές αφορούσαν υλικό που φιλοξενείται σε ιστοσελίδες (πάνω από 1,6 εκατ.). Όμως, εντοπίστηκε και σε:
- υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων
- online φόρουμ
- πλατφόρμες gaming
- ψηφιακά περιβάλλοντα που δύσκολα κατηγοριοποιούνται
Πηγή: Better Internet for Kids