Αίτηση για άμεση εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης αυτοκτονίας για τα νεαρά θύματα εκβιασμού μέσω κάμερας έκανε ειδικός στην κακοποίηση των παιδιών, προειδοποιώντας για τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών που δημοσιεύουν εκδηλωτικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Ο Daljeet Dagon από τον οργανισμό Barnardo’s προειδοποίησε: «Υποτιμάμε πόσο πραγματική είναι αυτή η απειλή [αυτοκτονίας]. Δεν καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι αυτή η κατάσταση για τους νέους.”

Οι περιπτώσεις “sextortion” – κατά τις οποίες οι εγκληματίες, που συχνά εργάζονται σε οργανωμένες συμμορίες, δελεάζουν τα άτομα να τους στέλνουν εικόνες σεξουαλικής έκφρασης και στη συνέχεια απειλούν να τις αναρτήσουν στο διαδίκτυο σε περίπτωση που τα θύματα δεν πληρώσουν, έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα είναι ευάλωτοι έφηβοι, όπως ο Daniel Perry από την Dunfermline, ο οποίος ήταν 17 ετών όταν έπεσε από την Forth Bridge τον Ιούλιο του 2013, μετά από εκβιασμούς από ομάδα που ενεργούσε από τις Φιλιππίνες.

Ο Dagon, ο οποίος είναι εθνικός υπεύθυνος προγράμματος για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στη Σκωτία, δήλωσε στο Guardian ότι πιστεύει πως τα σχέδια πρόληψης αυτοκτονίας πρέπει να τεθούν αυτομάτως από την αστυνομία στην αρχή κάθε έρευνας σεξουαλικής συμπεριφοράς που αφορά ένα νέο άτομο.

Ο Dagon δήλωσε: “Είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα για τα νεαρά αγόρια που συχνά σκέφτονται ότι μοιράζονται εικόνες ή βίντεο με ένα κορίτσι, αλλά έρχεται στο φως ότι πίσω από την οθόνη κρύβεται ένας ενήλικας άνδρας. ”

Επεσήμανε ότι η οργάνωσή είχε παρατηρήσει αυξημένες παραπομπές παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών, τα οποία δημοσίευσαν στο διαδίκτυο εικόνες  σεξουαλικού περιεχομένου.

Μια ανασκόπηση των άλλων «σεξουαλικών εγκλημάτων» στο διαδίκτυο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, διαπίστωσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι, με το 59% να είναι ηλικίας κάτω των 16 ετών, ενώ η μέση ηλικία των δραστών ήταν επίσης χαμηλότερη, με το 14% να είναι κάτω των 16 ετών.

Πηγή: Guardian