O INHOPE είναι ο παγκόσμιος οργανισμός γραμμών καταγγελιών για την καταπολέμηση του διαδικτυακού υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (CSAM), μέλος του οποίου είναι και η SafeLine.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Το δίκτυο αποτελείται από 52 γραμμές σε 48 χώρες που παρέχουν στο κοινό έναν τρόπο ανώνυμης αναφοράς παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο με έμφαση στο CSAM. Οι αναφορές ελέγχονται από εκπαιδευμένους αναλυτές που εξετάζουν και ταξινομούν το αναφερόμενο υλικό. Εάν οι αναφορές επιβεβαιωθούν ως παράνομες, ενημερώνονται άμεσα οι αστυνομικές αρχές, καθώς επίσης αποστέλλεται ειδοποίηση και εντολή κατάργησης στον σχετικό πάροχο φιλοξενίας, ώστε να απομακρυνθεί το περιεχόμενο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Το τελευταίο έτος, με τη συνδρομή του INHOPE, δύο νέες ανοιχτές δημιουργήθηκαν (σε Σερβία και Αλβανία), ενώ βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας η ανοιχτή γραμμή καταγγελιών στη Μολδαβία. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν 6 ετήσιες συνεργασίες άμεσης χρηματοδότησης του έργου του INHOPE. Συγκεκριμένα, στη μάχη καταπολέμησης του διαδικτυακού υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης προστέθηκαν οι ZEPETO, Amazon, Twitch, Grayshift, Tether και SNAP.
Κατά τη διάρκεια του 2022 πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές συναντήσεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 29 & 30 Ιουνίου, ενώ η δεύτερη έγινε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 16 & 17 Νοεμβρίου, με περισσότερους από 80 συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι νέες τεχνολογίες για τη στήριξη των θυμάτων, οι τάσεις του διαδικτύου, και άλλα θέματα σχετικά με το υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, παρέχοντας την ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων από ειδικούς. Παράλληλα, τα μέλη του δικτύου του INHOPE συγκεντρώθηκαν για να εκλέξουν, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Περισσότεροι από 300 ειδικοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο INHOPE Summit 2022. Κατά τη διάρκεια της συνόδου αυτής, παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με το γιατί και πώς πρέπει να γίνει γνωστό το πρόβλημα, ενώ έγιναν και συζητήσεις για τον ρόλο της βιομηχανία της τεχνολογίας και των απαραίτητων νομοθετικών αλλαγών.
Για την άριστη εκπαίδευση των αναλυτών των ανοιχτών γραμμών, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις Εκπαιδεύσεις Αξιολόγησης Περιεχομένου από την INTERPOL. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού τον Απρίλιο με περισσότερους από 25 συμμετέχοντες από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Μεξικό και η δεύτερη στη Σιγκαπούρη με περισσότερους από 14 συμμετέχοντες από την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, το Νεπάλ, την Ταϊβάν και τη Δημοκρατία της Κορέας.
Στο Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκε το Advanced Analysts workshop, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αναλυτές ανέπτυξαν έξι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αναζήτησαν τρόπους ταχύτερης αντιμετώπισης.
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο INHOPE διοργάνωσε 11 επιτυχημένες ανταλλαγές αναλυτών σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής αυτής, οι αναλυτές μοιράστηκαν τις βέλτιστες πρακτικές τους και ανέπτυξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ετήσια στατιστικά στοιχεία
- 587 852 διευθύνσεις URL με πιθανό περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης
- Το 91% του παράνομου υλικού απεικονίζει κορίτσια
- Η πλειοψηφία (9 στα 10) είναι ηλικίας 3-13 ετών
- Ένα μεγάλο ποσοστό παράνομου υλικού δημιουργείται από τα ίδια τα θύματα
- Το 72% του καταγγελθέντος υλικού απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο εντός 3 ημερών
Κάθε χρόνο ο INHOPE δημοσιεύει τα ετήσια στατιστικά στοιχεία του, ώστε να φέρει στο φως την πραγματικότητα για το υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Περισσότερες από μισό εκατομμύριο διευθύνσεις URL, καθεμία από τις οποίες μπορεί να περιέχει πολλές εικόνες ή/και βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του Διεθνούς οργανισμού INHOPE το 2022.
Το 91% του παράνομου υλικού απεικονίζει κορίτσια, με το 7% να απεικονίζει νεαρά αγόρια, ενώ το 2% του περιεχομένου περιλαμβάνει και αγόρια και κορίτσια, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά παιδιά θύματα σε μία αναφερόμενη εικόνα ή βίντεο.
Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία για το 2022 το 87,88% των θυμάτων ήταν ηλικίας 3-13 ετών. Παρατηρείται δηλαδή, μια μικρή αύξηση του αριθμού των θυμάτων παιδικής και προεφηβικής ηλικίας, σε σχέση με το 2021, όπου το ποσοστό ήταν 80%.
Όπως προκύπτει μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων, ένα ποσοστό παράνομου υλικού δημιουργείται από τα ίδια τα θύματα. Δυστυχώς τα παιδιά (ιδιαίτερα οι έφηβοι), παράγουν πρόθυμα σεξουαλικό περιεχόμενο, χωρίς όμως να συναινούν στην περαιτέρω διανομή ή διακίνηση αυτών των εικόνων.
Καθοριστικής σημασίας είναι το επίτευγμα των 50 ανοικτών γραμμών καταγγελίας του δικτύου INHOPE για το 2022, που κατάφεραν να αφαιρέσουν 67% του παράνομου υλικού παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο εντός 3 ημερών, γεγονός που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση της διάδοσης του παράνομου υλικού και στον αριθμό των ατόμων που εν τέλει θα έχουν πρόσβαση σε αυτό. Τέλος, το 2022 ο INHOPE εντόπισε υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης σε 83 χώρες. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση καθώς μόλις δύο χρόνια πριν (το 2020), το υλικό φιλοξενείτο σε μόλις 49 χώρες.
Ολόκληρο τον ετήσιο απολογισμό του ΙNHOPE μπορείτε να τον δείτε εδώ.