• 278 δ/νσεις URL με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης
  • To 96% του παράνομου υλικού απεικονίζει κορίτσια
  • Η πλειοψηφία (81%) είναι ηλικίας 3-13 ετών
  • Το 72% του καταγγελθέντος υλικού απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο εντός 3 ημερών
  • Ένα μεγάλο ποσοστό παράνομου υλικού δημιουργείται από τα θύματα μέσω sexting ή grooming

Περίπου 1.000.000 URL παράνομου και επιβλαβούς υλικού που απεικονίζει σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του Διεθνούς οργανισμού INHOPE το 2021. Μάλιστα εντός τριών ημερών το 72% του παράνομου υλικού εξαιρέθηκε από το διαδίκτυο χάρη στις άμεσες ενέργειες των γραμμών του INHOPE.

Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία για το 2021 το 96% των θυμάτων ήταν κορίτσια. Η πλειοψηφία μάλιστα (81%) ήταν ηλικίας 3-13 ετών και το 18% έφηβοι από 14-17 ετών.

Σε σχέση με το 2020 αυξήθηκαν κατά 5% τα κορίτσια ηλικίας 3-13 ετών που απεικονίζονται στο παράνομο υλικό και μειώθηκαν κατά 4%  τα κορίτσια ηλικίας 14-17 ετών.

Όπως προκύπτει μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων, ένα ποσοστό παράνομου υλικού δημιουργείται από τα ίδια τα θύματα και ειδικότερα από εφήβους μέσω της διαδικασίας του Sexting [1] ή του Grooming [2].   Αν και τα παιδιά (ιδιαίτερα οι έφηβοι) μπορούν να παράγουν πρόθυμα σεξουαλικό περιεχόμενο, αυτό δεν σημαίνει ότι συναινούν ή είναι υπεύθυνα για την εκμετάλλευση ή την καταχρηστική χρήση και/ή τη διανομή αυτών των εικόνων. Σύμφωνα με έρευνες 1 στα 4 έφηβα κορίτσια και 1 στα 10 έφηβα αγόρια έχουν μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες (Thorn 2020) ενώ και στην Ελλάδα οι έρευνες δείχνουν ότι το 6% των παιδιών ηλικίας από 12-17 ετών κάνει sexting και 1 στα 4 παιδιά έχει δεχτεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες άλλων (έρευνα ΕΚΑΔ 2021-2022).

[1] Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το sexting

[2] Διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκων (Grooming)

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των καταγγελιών για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που δέχτηκε η Ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr το 2021 αγγίζει το 33%. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς τα δεδομένα κυρίως μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία.

Ολόκληρο τον ετήσιο απολογισμό του ΙNHOPE μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ.