Mε την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την συμμετοχή του INHOPE ως εταίρο και την Ελληνική Αστυνομία από τους πρώτους χρήστες του εργαλείου…

 

Ο διαδικτυακό κόσμος παρουσιάζει ποικίλες προκλήσεις και εναπόκειται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά είναι ασφαλή και προστατευμένα από τους κινδύνους. Η κατανόηση των προκλήσεων αυτών και η πρόληψη των κινδύνων για τα παιδιά είναι πρωταρχικής σημασίας σε όλες τις ενέργειες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

To 2022 ήταν ένας ακόμη χρόνος με σημαντικά αυξημένο αριθμό και ακόμη πιο σοβαρά περιστατικά κακοποίησης παιδιών παγκοσμίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα αυξανόμενη και την  επιτακτική ανάγκη για πρόσθετες προσπάθειες από τις αρχές επιβολής του νόμου για τη δίωξη και τη σύλληψη των δραστών, καθώς και την κατάργηση ιστοσελίδων και φόρουμ όπου διαμοιράζονται οι εν λόγω εικόνες και την αποτροπή της επανεμφάνισης τους, ώστε να μπει ένα τέλος στην θυματοποίηση των παιδιών που απεικονίζονται.

To AviaTor έχει ως βασικό στόχο να διευκολύνει το δύσκολο αυτό έργο των διωκτικών αρχών και να επιταχύνει την επεξεργασία όλου του online παράνομου υλικού. To AviaTor υποστηρίζει τις αρχές επιβολής του νόμου (LEAs – Legal Enforcement Agencies) στον αγώνα τους κατά της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών με καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, όπως για παράδειγμα Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνικών ONSIT (Open Source Intelligence Tools), καθώς και με μια κοινότητα από εξειδικευμένους αστυνομικούς και ειδήμονες άλλων ειδικοτήτων.

Η αστυνομία της Ολλανδίας και του Βελγίου ήταν οι πρώτοι «πιλοτικοί» χρήστες που είχαν πρόσβαση στην πλατφόρμα του AviaTor. Από τότε, πολλές άλλες Εθνικές Διωκτικές Αρχές έχουν ενταχθεί στο έργο και είτε χρησιμοποιούν είτε δοκιμάζουν το εργαλείο. Ο αριθμός των συμμετεχόντων LEAs αυξήθηκε σε 18 τον Ιούνιο του 2023 – από 11 το 2021 – συμπεριλαμβανομένης της INTERPOL. Το AviaTor έχει πλέον υιοθετηθεί παγκοσμίως, με χρήστες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Ένας από τους πιο βασικούς χρήστες του εργαλείου είναι το NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) των Ηνωμένων Πολιτειών, με τεράστιο αριθμό αναφορών υλικού παιδικής κακοποίησης ετησίως.

Η Ελληνική Αστυνομία, η οποία ήταν και από τους πρώτους χρήστες του AviaTor, πλέον αποτελεί και έναν από τους πιο έμπειρους χρήστες του εργαλείου. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα, μαζί με την Μολδαβία και το Βέλγιο είναι οι τρεις χώρες που επιλέχτηκαν για την ανάλυση των στοιχείων τους στην ετήσια αναφορά του AviaTor για το 2022. Από τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης διαφαίνεται ότι ο αριθμός των περιστατικών που εντοπίζονται στην Ελλάδα διπλασιάστηκε από το 2020 και το 2021 μέχρι το 2022, στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Ένα σημαντικό μέρος του παράνομου υλικού αναφέρεται στο AviaTor από ESPs (Electronic Service Providers) που συμπεριλαμβάνουν και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Από τις αναφορές που εντοπίζονται στην Ελλάδα από τις πλατφόρμες αυτές, το 88% είναι από Facebook, Instagram, Omegle, Discord, Google. Πιο συγκεκριμένα το 35% αυτών των αναφορών αφορούν στο Facebook και το 25% στο Instagram. Μεγάλο μέρος του υλικού περιλαμβάνει Self-Generated Sexualized Content και είναι αποτέλεσμα Sextortion, ενός φαινομένου το οποίο εξαπλώνεται ταχύτατα, ανησυχεί ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα και αποτελεί ένα ακόμη από τα φαινόμενα το οποίο το AviaTor καλείται να αντιμετωπίσει.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο οργανισμός INHOPE αποτελεί, μεταξύ άλλων, έναν από τους βασικούς εταίρους του έργου.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην πλήρη Ετήσια Αναφορά του AviaTor, Save Time, Save Lives, Annual Report 2022.