Το κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό νόμισμα στο οποίο οι συναλλαγές επαληθεύονται από ένα αποκεντρωμένο σύστημα και όχι από μια κεντρική αρχή. Αυτή η δομή εξαλείφει τον ρόλο των τραπεζών στις νομισματικές συναλλαγές. Το κρυπτονόμισμα, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά στην αγορά με τη δημιουργία του Bitcoin το 2008, γνώρισε δραστική ανάπτυξη ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών.

 

Η αποκεντρωμένη δομή των κρυπτονομισμάτων προσφέρει ένα επίπεδο αυτονομίας έναντι των χρηματοοικονομικών ανταλλαγών που δεν μπορούν να παρέχουν τα κεντρικά συστήματα πληρωμών. Οι συναλλαγές δεν συνδέονται άμεσα με έναν προσωπικό λογαριασμό πορτοφολιού, γεγονός που διευκολύνει ένα μοναδικό επίπεδο απορρήτου και ανωνυμίας. Ενώ το κρυπτονόμισμα είναι μια καινοτόμος και χρήσιμη εφεύρεση που επιτρέπει την ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία, η αποκεντρωμένη δομή του το καθιστά επιρρεπές σε κατάχρηση για εγκληματικούς σκοπούς.

 

Η κατάχρηση κρυπτονομισμάτων

Από την εφεύρεση του και έπειτα, το κρυπτονόμισμα έχει γίνει ένα δημοφιλές εργαλείο στους εγκληματικούς κύκλους, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και του CSAM. Διαφορετικά από μια πιστωτική κάρτα ή μια τραπεζική μεταφορά, η συναλλαγή δεν συνδέεται άμεσα με όνομα ή αριθμό κάρτας, γεγονός που καθιστά το κρυπτονόμισμα μια ανώνυμη επιλογή πληρωμής που είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Εξαιτίας αυτού, το κρυπτονόμισμα έχει προσαρμοστεί ως η κύρια μέθοδος συναλλαγής σε πολλές γωνιές του darknet. Μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά επιτρέπει στους παραβάτες να αποκτούν «πόντους» σε αντάλλαγμα για κρυπτονομίσματα. Αυτοί οι «πόντοι» χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για την πληρωμή CSAM και άλλου παράνομου και επιβλαβούς υλικού. Εκτός από την αγορά των πόντων με bitcoins, ορισμένοι ιστότοποι darknet δίνουν πόντους σε αντάλλαγμα για το CSAM που ανέβηκε πρόσφατα. Αυτό το σύστημα, επομένως, ενθαρρύνει άμεσα τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών (CSA) και τη διανομή του CSAM. Η ανωνυμία των ανταλλαγών καθιστά πολύπλοκο τον εντοπισμό του εμπορίου σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και τον εντοπισμό των εγκληματιών.

 

Τρόποι παρακολούθησης παραβατών

Ενώ η έντονη εστίαση στο απόρρητο και την ανωνυμία καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των παραβατών, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους η επιβολή του νόμου λειτουργεί για τον εντοπισμό εγκληματιών χρηστών. Οι αρχές επιβολής του νόμου συνεργάζονται στενά με εταιρείες κρυπτονομισμάτων για τον εντοπισμό συναλλαγών στο blockchain και τη διεξαγωγή ερευνών “on-chain”. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, η συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και της χρηματοπιστωτικής αγοράς κρυπτογράφησης είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνητικοί οργανισμοί ενημερώνονται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

 

Βρείτε μια ανασκόπηση των πιο πρόσφατων παγκόσμιων δεδομένων και τάσεων σχετικά με τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο εμπόριο υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από τον συνεργάτη μας ICMEC εδώ.

 

Πηγή: INHOPE