Στην ανάγκη για ανθρώπινη επαφή στοχεύουν οργανωμένα κυκλώματα εγκληματιών, που εκμεταλλεύονται τα αισθήματα μοναξιάς ορισμένων ανθρώπων, προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα με την μέθοδο της λεγόμενης «ρομαντικής απάτης» (romance scam)

Ήδη από τις αρχές της πανδημίας με τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, δεχτήκαμε και τις πρώτες καταγγελίες που αφορούσαν σε αυτού του είδους μεθόδους οικονομικής εξαπάτησης: οι έμπειροι απατεώνες καταφέρνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων αναπτύσσοντας μια φιλία ή ένα ειδύλλιο μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια εκμεταλλευόμενοι αυτή τη σχέση ζητούν χρήματα ως διευκόλυνση για κάποιο προσωπικό πρόβλημα. Συχνά παρουσιάζονται ως Αμερικάνοι στρατιωτικοί γιατροί οι οποίοι υπηρετούν στο Αφγανιστάν, τη Συρία ή την Υεμένη, προκειμένου να προσδώσουν κύρος στην ψεύτικη προσωπικότητα που παρουσιάζουν.

Οι επιτήδειοι αναζητούν τα πιθανά θύματά τους στις σελίδες κοινωνικής δικτύωση ή μέσω ιστοσελίδων γνωριμιών και επιδεικνύουν μεγάλη υπομονή επιμονή, αφιερώνοντας εβδομάδες ή μήνες ώσπου να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια σχέση.

Μάλιστα, για να ισχυροποιήσουν τις ψευδείς ιστορίες τους, δεν διστάζουν χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες και ονόματα πραγματικών στρατιωτών που συλλέγουν από ιστότοπους στο Διαδίκτυο. Μόλις αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων, δημιουργούν ψευδείς θλιβερές ιστορίες για κάποια δήθεν προσωπική ανάγκη και ζητούν χρήματα. Οι απατεώνες αυτοί, έχοντας από τη μια δημιουργήσει την εικόνα ατόμου εμπιστοσύνης και από την άλλη δημιουργώντας αισθήματα συμπόνοιας, κάνουν τα θύματα πρόθυμα να τους στείλουν χρήματα. Στη συνέχεια και αφού έχουν λάβει το ποσό, εξαφανίζονται και δεν απαντούν σε μηνύματα.

Προσοχή λοιπόν!!! Πριν στείλετε χρήματα, ελέγξτε αν αναγνωρίζετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια, διότι ενδέχεται να είστε και εσείς θύμα απάτης:

 • Δεν έχετε γνωρίσει ποτέ τον φίλο/φίλη σας και όλη η επικοινωνία σας ήταν αυστηρά μέσω διαδικτύου.
 • Το άτομο με το οποίο συνομιλείτε ισχυρίζεται ότι υπέστη σοβαρό τραυματισμό και χρειάζεται βοήθεια για να επιστρέψει στην πατρίδα του ή ισχυρίζεται ότι χρειάζεται χρήματα για να ταξιδέψει στο σπίτι του για να επισκεφθεί έναν άρρωστο συγγενή.
 • Το άτομο ισχυρίζεται ότι θέλει να σας επισκεφτεί κατά τη διάρκεια της άδειας του, αλλά χρειάζεται να στείλετε χρήματα για να αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια.
 • Το άτομο ισχυρίζεται ότι χρειάζεται τη βοήθειά σας για να πληρώσει το «τέλος εξόδου» από το Αφγανιστάν/Συρία ή αλλη εμπόλεμη ζώνη.
 • Το άτομο ισχυρίζεται ότι σας εχει αποστείλει προσωπικά του αντικείμενα , ή και χρήματα και χρειάζεται να πληρώσετε την μεταφορική εταιρία.
 • Το άτομο ισχυρίζεται ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά χρησιμοποιεί κακή γραμματική και ορθογραφία στην αγγλική γλώσσα.
 • Το άτομο ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν ή αλλη εμπόλεμη χώρα, αλλά σας ζητά να στείλετε χρήματα σε λογαριασμό τρίτης χώρας, όπως π.χ. η Νιγηρία.

Εάν πιστεύετε ότι είστε θύμα διαδικτυακής απάτης:

 • Μη στείλετε χρήματα.
 • Διακόψτε κάθε επικοινωνία. Μην επιχειρήσετε να επιλύσετε την κατάσταση μόνοι σας. Εάν αισθάνεστε απειλή, επικοινωνήστε αμέσως με την αστυνομία. Μην επιχειρήσετε να ανακτήσετε προσωπικά τα χαμένα χρήματα.
 • Κάντε άμεσα αναφορά στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 • Αναφέρετε το άτομο στο κοινωνικό δίκτυο ή στην ιστοσελίδα γνωριμιών.