Με στόχο τον περιορισμό και την εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ο οργανισμός INHOPE και η ECPAT International ενώνουν τις δυνάμεις τους και μέσα από μια καμπάνια με τίτλο “Don’t look away” επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό  να αναφέρει ύποπτες καταστάσεις που παρατηρεί ενώ ταξιδεύει.

Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αίρονται, υπάρχει φόβος ότι οι παραβάτες που εκμεταλλεύονται παιδιά θα επιχειρήσουν και πάλι να τα διακινήσουν έτσι ώστε να μην περιοριστούν μόνο στην ψηφιακή εκμετάλλευσή τους αλλά και στην πρακτική.  Για την προστασία λοιπόν των παιδιών και τη διευκόλυνση του κοινού στην υποβολή αναφοράς τέτοιων ύποπτων καταστάσεων που μπορεί να συναντήσουν εγχώριοι και διεθνείς ταξιδιώτες ο INHOPE και η ECPAT ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Το παγκόσμιο δίκτυο της INHOPE όσο και η πλατφόρμα της ECPAT “dontlookaway.report” επεξεργάζονται συλλογικά αναφορές σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών σε 28 χώρες. “Οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες μπορούν μερικές φορές να βρεθούν αντιμέτωποι με καταστάσεις που φαίνονται ανησυχητικές για την ευημερία ενός παιδιού και υπαινίσσονται μια πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευση. Αλλά η αναφορά μιας τέτοιας υποψίας απαιτεί σαφείς πληροφορίες σχετικά με το πού και πώς να αναφέρετε. Θέλουμε να κάνουμε αυτό το βήμα όσο το δυνατόν πιο εύκολο και προσιτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνδυάσαμε μηχανισμούς υποβολής εκθέσεων ECPATs και INHOPEs σε ένα μέρος. Κάθε έκθεση αποτελεί σημαντική βοήθεια για εμάς για την καλύτερη προστασία των παιδιών σε όλο τον κόσμο από κάθε μορφή εκμετάλλευσης”. – Δρ Δωροθέα Τσαρνέκη, εκπρόσωπος ECPAT

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα κακοποίησης παιδιών συναντάτε στα ταξίδια σας ή στο σπίτι και ενθαρρύνετε την οικογένεια και τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο. Εάν εργάζεστε στον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα, εφαρμόστε μέτρα προστασίας των παιδιών στην επιχείρησή σας, για παράδειγμα μέσω του «Κώδικα Δεοντολογίας» για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση στα Ταξίδια και τον Τουρισμό.

Το να εθελοτυφλούμε δε σταματά την κακοποίηση. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να σταματήσουμε αυτόν τον κύκλο κακοποίησης.

Αυξήστε την ευαισθητοποίηση, «μην κοιτάξετε αλλού» και κάντε αναφορά!