Έρευνα που διεξήχθη από το Facebook διαπίστωσε ότι το 75% των ατόμων που μοιράστηκαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) στις εφαρμογές τους κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 το έκαναν είτε από αντίδραση, είτε από «κακό χιούμορ»

Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό;

Η εκπαίδευση για το πώς να αναγνωρίσετε το CSAM και τι πρέπει να κάνετε αν το συναντήσετε είναι ζωτικής σημασίας. Όλοι μας έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τη διαφορά. Εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας, τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους μας, έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε κατά τρία τέταρτα τον αριθμό του CSAM που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα.

Αναγνωρίζοντας το CSAM

Η πιο χαρακτηριστική μορφή εικόνων ή βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (CSAM) περιλαμβάνει παιδιά που εμπλέκονται ή απεικονίζονται ως εμπλεκόμενα σε σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι αυτό δεν είναι το μόνο είδος CSAM. Για να αποτρέψουμε την κοινή χρήση οποιουδήποτε είδους CSAM στο διαδίκτυο, πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε όλες τις μορφές του.

Αυτό που θεωρείται CSAM διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε πολλές χώρες, οι εικόνες και τα βίντεο των παιδιών που έχουν λάβει οδηγίες να ποζάρουν με σεξουαλικούς τρόπους θεωρούνται CSAM. Αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο να αναγνωριστεί όταν το παιδί είναι γυμνό, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει εικόνες και βίντεο όπου τα παιδιά είναι πλήρως ντυμένα.

Εικόνες και βίντεο που επικεντρώνονται στα σεξουαλικά όργανα των παιδιών είναι επίσης παράνομα σε πολλές χώρες, ανεξάρτητα από το πόσο αθώο μπορεί να είναι το σκηνικό.

Ως άλλο παράδειγμα, τεχνητά παραγόμενο υλικό παιδιών ή προφορικές απεικονίσεις παιδιών που ταιριάζουν στις παραπάνω περιγραφές θεωρούνται επίσης CSAM σε ορισμένες χώρες.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να αναγνωρίσετε το CSAM στην Ελλάδα: https://www.safeline.gr/nomothesia/pornografia-anilikon/

Τι να κάνετε αν συναντήσετε csam σε απευθείας σύνδεση

Εάν συναντήσετε ποτέ κάτι που υποψιάζεστε ότι μπορεί να είναι CSAM, θα πρέπει πάντα να το αναφέρετε στην SafeLine.gr που είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του INHOPE στην Ελλάδα. Πολλές πλατφόρμες έχουν επίσης την ευκαιρία να επισημάνουν το περιεχόμενο ως ακατάλληλο / παράνομο. Κάνοντας αυτές τις κινήσεις, το υλικό μπορεί στη συνέχεια να ελεγχθεί από έναν επαγγελματία που έχει την ευκαιρία να το αφαιρέσει.

Μην αναδημοσιεύετε υλικό που υποψιάζεστε ότι μπορεί να είναι CSAM. Ακόμα και αν θέλετε να  μοιραστείτε την εικόνα για να δείξετε την αποδοκιμασία σας – να θυμάστε πάντα ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόσωπο πίσω από αυτή την εικόνα, που κακοποιείται κάθε φορά που μοιράζεται. Όποιες και αν είναι οι προθέσεις σας, ο μόνος τρόπος για να απαντήσετε όταν συναντάτε το CSAM online είναι να το αναφέρετε στη SafeLine.gr ή να το επισημάνετε στην εκάστοτε πλατφόρμα που το συναντήσατε.

Εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας για το πώς να αναγνωρίσουμε το CSAM και τι πρέπει να κάνουμε όταν το συναντήσουμε, έχουμε τη δύναμη μαζί, να μειώσουμε το τραύμα των κακοποιημένων παιδιών.

Πηγή: INHOPE