Nέους κανόνες που διευκολύνουν και επιταχύνουν τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να αποκτήσουν τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως μήνυματα ή έγγραφα, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την αποτελεσματικότερη επιβολή του νόμου στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Frans Timmermans δήλωσε: «Τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία είναι ολοένα και πιο σημαντικά σε ποινικές διαδικασίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εγκληματίες και τους τρομοκράτες να εκμεταλλεύονται τις σύγχρονες τεχνολογίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών για να κρύβουν τις εγκληματικές ενέργειες τους και να αποφεύγουν τη δικαιοσύνη. Η σημερινή πρόταση θα θέσει σε εφαρμογή εργαλεία που θα επιτρέπουν στις αρμόδιες αρχές όχι μόνο να συλλέγουν τα ηλεκτρονικά στοιχεία γρήγορα και αποτελεσματικά πέραν των συνόρων αλλά και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των θιγόμενων »

Η Vera Jourová, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, πρόσθεσε: “Ενώ οι αρχές επιβολής του νόμου εξακολουθούν να εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες, οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής. Πρέπει να εξοπλίσουμε τις αρχές επιβολής του νόμου με μεθόδους του 21ου αιώνα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όπως και οι εγκληματίες χρησιμοποιούν μεθόδους 21ου αιώνα για να διαπράξουν τα εγκλήματα τους .

Οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν όλα τα μηνύματα κειμένου, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις εφαρμογές για να επικοινωνούν. Περισσότερο από το ήμισυ όλων των ποινικών ερευνών περιλαμβάνει σήμερα διασυνοριακό αίτημα για απόκτηση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων που κατέχονται από παρόχους υπηρεσιών εγκατεστημένους σε άλλο κράτος μέλος ή εκτός της ΕΕ. Για την απόκτηση τέτοιων δεδομένων είναι απαραίτητη η δικαστική συνεργασία και η αμοιβαία δικαστική συνδρομή, ωστόσο η διαδικασία είναι πολύ βραδεία και δυσκίνητη επί του παρόντος. Σήμερα, σχεδόν τα δύο τρίτα των εγκλημάτων στα οποία εντοπίζονται ηλεκτρονικές αποδείξεις σε άλλη χώρα δεν μπορούν να ερευνηθούν ή να διωχθούν σωστά, κυρίως λόγω του χρόνου που απαιτείται για τη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων ή λόγω του κατακερματισμού του νομικού πλαισίου. Κάνοντας τη διαδικασία απόκτησης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων ταχύτερη και αποτελεσματικότερη, προσπερνάμε αυτά τα εμπόδια.»

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν κανόνες για:

  • Ταχύτερη πληροφόρηση των αρχών επιβολής του νόμου από τους παρόχους υπηρεσιών: Πλέον θα πρέπει να παρέχουν στοιχεία εντός 10 ημερών και εντός 6 ωρών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (σε σύγκριση με 120 ημέρες για την υπάρχουσα ευρωπαϊκή εντολή έρευνας ή 10 μήνες για διαδικασία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής) ·
  • Αποφυγή της διαγραφής δεδομένων : Αυτό θα επιτρέψει στις δικαστικές αρχές  να υποχρεώσουν  έναν πάροχο υπηρεσιών που προσφέρει υπηρεσίες στην Ένωση και έχει συσταθεί ή εκπροσωπηθεί σε άλλο κράτος μέλος να διατηρεί συγκεκριμένα δεδομένα και να παρέχει αυτές  τις πληροφορίες.
  • Ορισμό από τους παρόχους υπηρεσιών νομικού εκπροσώπου στην Ένωση: Όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών που προσφέρουν υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις, ακόμη και αν η έδρα τους βρίσκεται σε τρίτη χώρα. Οφείλουν να ορίσουν έναν νόμιμο εκπρόσωπο στην Ένωση για την παραλαβή, τη συμμόρφωση και την εκτέλεση των αποφάσεων και εντολών που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.

Πηγή: European Commission