Η έρευνα σε 3.257 νέους ηλικίας από 13-17 ετών στη Δανία, την Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι το τελευταίο έτος σχεδόν το ένα τρίτο των κοριτσιών (30%) έλαβαν ηλεκτρονικά ανεπιθύμητα σεξουαλικά μηνύματα από συνομηλίκους τους (έναντι 13% των αγοριών), ενώ σχεδόν 1 στους 10 νέους έχει πέσει θύμα σεξουαλικών απειλών στο διαδίκτυο. Ανησυχητικό επίσης είναι και το στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα σύμφωνα με το οποίο 2 στους 5 νέους έχουν δει προκλητικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο ατόμου που γνωρίζουν.
Η έρευνα αυτή διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου deSHAME, μια συνεργασία μεταξύ Childnet (UK), Kek Vonal (Ουγγαρία), Save the Children (Δανία) και UCLan (Ηνωμένο Βασίλειο), που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Σκοπός είναι να αυξήσει την αναφορά στα κρούσματα σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο μεταξύ ανηλίκων και να βελτιώσει τη συνεργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς.
Ο Will Gardner, Διευθύνων Σύμβουλος του Childnet και συντονιστής του Project deSHAME δήλωσε: “Η ψηφιακή τεχνολογία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή των νέων, αλλά έχει ανοίξει την πόρτα για μια σειρά νέων μορφών σεξουαλικής παρενόχλησης, καθιστώντας τις κοινωνικές συζητήσεις για τα θέματα αυτά πιο επίκαιρες από ποτέ. Είναι προφανές ότι ως κοινωνία δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοιες συμπεριφορές και καταστάσεις. Όλοι οι νέοι πρέπει να έχουν ουσιαστικά το δικαίωμα να είναι ασφαλείς και ελεύθεροι να εκφράζονται σε ψηφιακούς χώρους. Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι η σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο δεν είναι αναπόφευκτο μέρος της ανάπτυξης ».
Βασικά ευρήματα στη Δανία, την Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο
Για τους περισσότερους νέους, το διαδίκτυο διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στις φιλίες και τις σχέσεις τους, παρέχοντας θετικές ευκαιρίες επικοινωνίας, σύνδεσης και αυτο-έκφρασης. Ωστόσο, για πολλούς νέους, η σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο ενσωματώνεται στην ψηφιακή τους ζωή και σε κάποιο βαθμό θεωρείται αναμενόμενη.
Στην έκθεση, η σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο έχει κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις κύριους τύπους. Αυτές οι διαφορετικές συμπεριφορές συχνά συναντώνται ταυτόχρονα και μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται με τις εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης στην πραγματική ζωή.
Πάνω από 2 στους 5 ερωτηθέντες ηλικίας από 13-17 ετών (41%) δήλωσαν ότι έγιναν μάρτυρες περιστατικών όπου στο πλαίσιο εκδικητικής συμπεριφοράς συνομήλικοί τους κυκλοφόρησαν άσεμνες φωτογραφίες στο διαδίκτυο ατόμων που γνώριζαν στον πραγματικό κόσμο.
Το ένα τέταρτο των εφήβων (25 %) έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών όπου συνομήλικοι απέσπασαν κρυφά προσωπικές φωτογραφίες κάποιου και τις κοινοποίησαν στο διαδίκτυο ενώ το 10% παραδέχτηκε ότι προχώρησε σε μια ανάλογη πράξη τον τελευταίο χρόνο.
Εκμετάλλευση, εξαναγκασμός και απειλές
Σχεδόν 1 στους 10 ερωτηθέντες ηλικίας από 13-17 ετών (9%) έλαβαν ηλεκτρονικά σεξουαλικές απειλές από άτομα της ηλικίας τους το τελευταίο έτος, ενώ το 29% δήλωσε ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας τέτοιων περιστατικών.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των εφήβων (24%) ανέφεραν ότι έλαβαν σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου σε μια προσωπική φωτογραφία που δημοσίευσαν το τελευταίο έτος, ενώ τα κορίτσια σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι είναι πολύ πιο πιθανό (26%) να βιώσουν ένα τέτοιο περιστατικό σε σχέση με τα αγόρια (18% ).
Ενδυνάμωση των νέων για να μιλήσουν για κρούσματα σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια που τους εμποδίζουν να μιλήσουν για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο.
Είναι πιθανότερο μάλιστα να απευθυνθούν στους φίλους τους για βοήθεια (67%) παρά στο γονέα ή τον φροντιστή τους (48%), την αστυνομία (27%) ή τον δάσκαλο (14%). Ενώ η πλειοψηφία των εφήβων (82%) δήλωσαν ότι θα μπλοκάρουν το πρόσωπο στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, μόνο το 39% δήλωσε ότι θα το αναφέρει. Σχεδόν 2 στους 5 έφηβους (39%) δήλωσαν ότι θα το αγνοήσουν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι κυριότεροι λόγοι που αποτρέπουν τους νέους από το να μοιραστούν ένα τέτοιο πρόβλημα είναι:
- 52% δήλωσε ότι θα ήταν πολύ ντροπή.
- Το 42% δήλωσε ότι θα ανησυχεί για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
- Το 39% δήλωσε ότι ανησυχεί ότι εν τέλει θα κατηγορηθεί.
Διαβάστε τα αναλυτικά αποτελέσματα της έκθεσης εδώ
Πηγή: SaferInternet4kids.gr