Μια νέα μελέτη από το Internet Watch Fountation (IWF) αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής κακοποίησης.

Κατά τη διάρκεια τριών μηνών (από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2017) εντοπίστηκαν  2.082 εικόνες και βίντεο  διαδικτυακής κακοποίησης παιδιών. Τα στοιχεία της μελέτης αποκαλύπτουν  ότι το 98% των εικόνων που βρέθηκαν αφορούσαν παιδιά ηλικίας 13 ετών και κάτω, το 28% ηλικίας 10 ετών ή κάτω ενώ το μικρότερο θύμα ήταν μόλις τριών ετών.

Τα κυριότερα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

Το 96% των θυμάτων ήταν κορίτσια.

Στο  96% των περιπτώσεων το παιδί ήταν μόνο του

Το 18% των περιστατικών κακοποίησης  κατηγοριοποιήθηκε ως κατηγορία Α, η οποία περιλαμβάνει το βιασμό και τα σεξουαλικά βασανιστήρια των παιδιών.

Το 40% των περιπτώσεων κατηγοριοποιήθηκε  ως κατηγορία Α ή Β, γεγονός που υποδηλώνει σοβαρή σεξουαλική κακοποίηση.

Το 100% του υλικού  είχε συλλεχθεί από την αρχική τοποθεσία μεταφόρτωσης και είχε αναδιανεμηθεί σε ιστότοπους τρίτων με το 73% του περιεχομένου να εμφανίζεται σε 16 φόρουμ. Αυτό υποδεικνύει ότι οι παράνομες εικόνες/βίντεο μοιράζονταν με την πρόθεση της διαφήμισης επί πληρωμής λήψης τέτοιου υλικού.

Η οργάνωση IWF ενθαρρύνει τους γονείς, τους φροντιστές και τους επαγγελματίες που εργάζονται με νέους να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Η Susie Hargreaves, Διευθύνων Σύμβουλος της IWF, δήλωσε: “Η μελέτη επικεντρώθηκε σε πάνω από 2.000 περιπτώσεις. Το υπόβαθρο στα βίντεο που μελετήσαμε, έδειξε ως επί το πλείστον ότι οι νέοι βρίσκονταν σε οικείο περιβάλλον όπως τα υπνοδωμάτια τους ή ένα μπάνιο. Δεν εμφανίστηκε κανείς ενήλικας στις εικόνες που είδαμε. Ως εκ τούτου, είναι πεποίθησή μας ότι αυτά τα παιδιά ήταν «κατευθυνόμενα» για να κακοποιούν τους εαυτούς τους μπροστά στην κάμερα. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες θα είναι τρομακτικές για τους περισσότερους γονείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε να προειδοποιούμε τους γονείς, τους φροντιστές και τους επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν και με το πώς πρέπει να θωρακίσουν τα παιδιά».

Πηγή: ΙWF