Τι είναι ο ιός του Facebook;

Αυτό που συχνά ακούμε να λεγεται “ιός στο Facebook” δεν είναι αλλο από ένα δούρειο ίππο ή trojan horse όπως ονομάζεται στην ορολογία που περιγράφει τα κακόβουλα λογισμικά, το οποίο μεταδίδεται μέσω της κοινωνικής πλατφόρμας του Facebook.

Εμφανίζεται δηλαδή σας ενα απλό μήνυμα , ή μια εικόνα ή ενα βίντεο στα προσωπικά μας μηνύματα στο Facebook, αλλα πίσω του κρύβει ενα κακόβουλο λογισμικό. Από τη στιγμή που προσβάλει τον λογαριασμό του χρήστη, βοηθά τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να χακάρουν το λογαριασμό στο Facebook και έπειτα εξαπλώνεται στις επαφές του θύματος. Επιπλέον συχνά χρησιμοποιείται για να υποκλέψει ευαίσθητες πληροφορίες από της συσκευές και γι’αυτό τον λόγο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε τραπεζικά δεδομένα, κωδικούς πρόσβασης και άλλες σημαντικές πληροφορίες.

 

Τι μπορώ να κάνω για το κακόβουλο λογισμικό στο Facebook;

Ως κακόβουλο λογισμικό θεωρείται οποιαδήποτε επιβλαβής εφαρμογή ή αρχείο που έχει σχεδιαστεί για να αποκτήσει πρόσβαση στις συσκευές σας ή στους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας, όπως ο λογαριασμός σας στο Facebook. Εάν έχετε μολυνθεί, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να συλλέξει πληροφορίες από εσάς και να προβεί σε ανεπιθύμητες ενέργειες εκ μέρους σας (π.χ. δημοσίευση ανεπιθύμητων μηνυμάτων στο χρονολόγιο σας).

Εάν το Facebook υποψιαστεί ότι έχετε μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, ενδέχεται να σας ειδοποιήσει και να σας ζητήσει να σαρώσετε τον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας με προτεινόμενο λογισμικό.

 

Αναγνωρίστε τα σημάδια κακόβουλου λογισμικού

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας (όπως φορητό υπολογιστή ή smartphone), καθώς και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού (όπως το Chrome ή το Firefox). Ακολουθούν ορισμένες ενδείξεις ότι ενδέχεται να έχετε μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό:

Στο Facebook

 • Ο λογαριασμός σας δημοσιεύει ανεπιθύμητες δημοσιεύσεις ή στέλνει ανεπιθύμητα μηνύματα.
 • Στο ιστορικό του λογαριασμού σας εμφανίζονται περίεργες ή ύποπτες τοποθεσίες σύνδεσης.
 • Βλέπετε μηνύματα ή αναρτήσεις στο αρχείο καταγραφής δραστηριότητας που δεν θυμάστε να στέλνετε.

Στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας

 • Οι εφαρμογές σας εκτελούνται πιο αργά ή οι εργασίες διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο χρόνο για να ολοκληρωθούν.
 • Παρατηρείτε νέες εφαρμογές που δεν θυμάστε να τις έχετε εγκαταστήσει.
 • Παρατηρείτε περίεργα αναδυόμενα παράθυρα ή άλλες διαφημίσεις χωρίς να ανοίξετε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Στο πρόγραμμα περιήγησής σας

 • Παρατηρείτε περίεργα αναδυόμενα παράθυρα ή άλλες διαφημίσεις που δεν θυμάστε να βλέπατε στο παρελθόν.
 • Η μηχανή αναζήτησης ή η αρχική σελίδα σας έχει αλλάξει και δεν θυμάστε να την αλλάξατε.

Εάν εμφανιστεί κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας, θα πρέπει να το αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατό για να προστατευτείτε.

 

Προστατέψτε τον λογαριασμό σας από κακόβουλο λογισμικό

Μπορείτε να καταργήσετε το κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

Σάρωση της συσκευής σας. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα που θα σας βοηθήσουν να σαρώσετε και να καθαρίσετε τον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας:

Καθαρίστε το πρόγραμμα περιήγησής σας. Μπορείτε να καταργήσετε ύποπτα πρόσθετα προγράμματος περιήγησης ή να αναιρέσετε πρόσφατες αλλαγές στις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης ιστού. Εάν χρησιμοποιείτε το Chrome, μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη του Chrome Cleanup Tool για βοήθεια σχετικά με κακόβουλο λογισμικό.

Ενημερώστε το πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Η εκτέλεση της τελευταίας έκδοσης του προγράμματος περιήγησης ιστού διασφαλίζει ότι έχετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας. Το Facebook υποστηρίζει:

 • Chrome
 • Firefox
 • Safari
 • Internet Explorer
 • Microsoft Edge

Εάν ο λογαριασμός σας είχε μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, συνήθως αρχίζουν να γίνονται follow και like σελίδων που δεν θέλετε. Μπορείτε να ελέγξετε το αρχείο καταγραφής της δραστηριότητάς σας και να διαγράψετε τυχόν αναρτήσεις που δεν θέλατε να δημοσιεύσετε και σελίδες που δεν θέλατε να ακολουθείτε.