Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ προειδοποιεί τους χρήστες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απάτη με ειδοποίηση που “φαίνεται” να προέρχεται από τους διαχειριστές του κοινωνικού δικτύου Facebook. Σας ενημερώνουμε ότι πρόκειται για απάτη, που σκοπό έχει την αλίευση κωδικών.

Πως λειτουργεί η απάτη;

Οι επιτήδειοι αναφέρουν (tag) το όνομα της σελίδας, της οποίας είστε διαχειριστές, σε μια ανάρτηση. Η ανάρτηση αυτή  αναφέρει ότι ο λογαριασμός σας παραβιάζει τις πολιτικές και τα πρότυπα της κοινότητας, με αποτέλεσμα να σας περιορίσουν την πρόσβαση. Για να αποκτήσετε εκ νέου πρόσβαση, αναφέρει ότι θα πρέπει να επαληθεύστε ότι είστε ο κάτοχος του λογαριασμού ακολουθώντας κάποιον σύνδεσμο.

Ακόμα και οι υποψιασμένοι χρήστες μπορεί να μπερδευτούν και να πέσουν στην παγίδα, εφόσον το κείμενο αυτό δεν το έλαβαν μέσω μηνύματος, αλλά μέσω ειδοποίησης (notification), θεωρώντας ότι είναι πράγματι από τους διαχειριστές του κοινωνικού δικτύου.

Συγκεκριμένα η ειδοποίηση αναφέρει:

“Αγαπητέ διαχειριστή Fanpage,

Ο ιστότοπός σας είναι περιορισμένος. Αυτό σημαίνει ότι οι Σελίδες που διαχειρίζεται ο λογαριασμός σας παραβιάζουν τις πολιτικές και τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook.

για να προστατεύσετε τον εαυτό σας Η Σελίδα σας δεν θα είναι ορατή σε όλους στο Facebook και δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε.

Επαληθεύστε ότι είστε ο κάτοχος του λογαριασμού κάνοντας τα εξής: ********

Σύμφωνα με τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook, έχετε 24 ώρες για να κάνετε αυτά τα βήματα για να αποτρέψετε τη μόνιμη απενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

Σας ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να βελτιώσουμε τον τρόπο που διατηρούμε το Facebook.

Η Ομάδα Προτύπων της Κοινότητας Meta”

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα και οι ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς είναι εξαιρετικά αληθοφανή και εκμεταλλεύονται τον φόβο και το πανικό που ενδέχεται να δημιουργήσουν.
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων να μην ακολουθούν τους προτεινόμενους συνδέσμους.

Επιπλέον, επισημαίνεται – συστήνεται:

  • Όταν εισάγετε προσωπικά σας δεδομένα σε φόρμα κάποιας ιστοσελίδας, να προσέχετε στη γραμμή διευθύνσεως του browser να εμφανίζεται πάντοτε το https αντί του http.
  • Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε λογαριασμό, τους οποίους θα αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, καλό θα είναι να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δύο (2) παραγόντων, έτσι ώστε σε περίπτωση που οι χρήστες εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (phishing pages) να είναι αδύνατη η είσοδος σε αυτούς από τους δράστες.
  • Σε περίπτωση που πραγματικά έχει περιοριστεί ο λογαριασμός σας, ακολουθήστε τις οδηγίες επαλήθευσης ταυτότητας που σας δίνει το Κέντρο βοήθειας του κοινωνικού δικτύου και μην ακολουθήσετε προτεινόμενους συνδέσμους από μηνύματα ή ειδοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να κάνουν αναφορά στη SafeLine.gr  εδώ, επώνυμα ή ανώνυμα προκειμένου να καταγγείλουν παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσω Διαδικτύου