Σε μια συνεχή προσπάθεια για την προώθηση ενός ασφαλέστερου και πιο ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος, το Facebook παρουσίασε μια σειρά νέων εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κατάχρησης προσωπικού περιεχομένου στις πλατφόρμες του. Με τη διαρκώς αυξανόμενη εξάρτηση από την ψηφιακή επικοινωνία και τον πολλαπλασιασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ανάγκη για αποτελεσματική διασφάλιση έναντι τέτοιων κακόβουλων δραστηριοτήτων έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ.

Μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών που εισάγονται είναι μια βελτιωμένη διαδικασία αναφοράς ειδικά προσαρμοσμένη για την αντιμετώπιση περιπτώσεων μη συναινετικής κοινοποίησης ιδιωτικού περιεχομένου. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επισημαίνουν και να αναφέρουν αμέσως οποιοδήποτε τέτοιο περιεχόμενο, επιτρέποντας στο Facebook να λάβει γρήγορα μέτρα για την κατάργησή του από την πλατφόρμα.

Ακόμα, οι χρήστες έχουν πλέον ενισχυμένο έλεγχο στη διάδοση των προσωπικών εικόνων τους, με την εισαγωγή επιλογών για τον αποκλεισμό της κοινοποίησης τέτοιου περιεχομένου. Αυτό το προληπτικό μέτρο χρησιμεύει ως άμυνα έναντι πιθανής εκμετάλλευσης και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να προστατεύουν το απόρρητο και την αξιοπρέπειά τους στο διαδίκτυο. Θέτοντας τη δύναμη της επιλογής απευθείας στα χέρια των χρηστών, το Facebook στοχεύει να διακόψει τον κύκλο της εκμετάλλευσης και να παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με το προσωπικό περιεχόμενο.

Εκτός από αυτά τα προληπτικά μέτρα, το Facebook ενίσχυσε τους τρόπους υποστήριξής του για άτομα που πλήττονται από εκμετάλλευση και κατάχρηση προσωπικού περιεχομένου. Σε στενή συνεργασία με ειδικούς, το Facebook έχει επιμεληθεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο πόρων που στοχεύουν στην παροχή καθοδήγησης, υποστήριξης και βοήθειας στα θύματα. Από τις γραμμές βοήθειας για την κρίση έως τους ενημερωτικούς οδηγούς, αυτοί οι πόροι προσφέρουν μια πολύτιμη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, ενισχύοντας μια κουλτούρα ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης εντός της διαδικτυακής κοινότητας.

Κυρίως, η πρωτοβουλία του Facebook εκτείνεται πέρα από τη σφαίρα των τεχνολογικών λύσεων, περιλαμβάνοντας μια ευρύτερη δέσμευση για την εκπαίδευση και τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης. Το Facebook επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επικράτηση και τις συνέπειες της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κατάχρησης προσωπικού περιεχομένου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους χρήστες να αναγνωρίζουν προειδοποιητικά σημάδια και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους συνομηλίκους τους.

Η εισαγωγή αυτών των νέων εργαλείων αντιπροσωπεύει μια κομβική στιγμή στη διαρκή δέσμευση του Facebook για την καταπολέμηση της εκστρατείας και της οικείας κατάχρησης εικόνας. Συνδυάζοντας την τεχνολογική καινοτομία με την κοινοτική συνεργασία και υπηρεσίες υποστήριξης, το Facebook θέτει τις βάσεις για ένα ασφαλέστερο και πιο ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον όπου τα άτομα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς φόβο εκμετάλλευσης ή παρενόχλησης.

Εργαλείο προστασίας ευαίσθητου περιεχομένου στις συνομιλίες 

Ενώ οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία το online chat για να μοιραστούν ότι επιθυμούν με τους φίλους, την οικογένεια ή τους αγαπημένους τους δημιουργούς περιεχομένου, οι απατεώνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη διαδικτυακή συνομιλία για να μοιραστούν ή να ζητήσουν προσωπικές εικόνες. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ξεκινάει σύντομα η νέα δυνατότητα προστασίας ευαίσθητου περιεχομένου στα μηνύματα του Instagram, η οποία θολώνει τις εικόνες που εντοπίζονται ότι περιέχουν γυμνό και ενθαρρύνει τα άτομα να σκεφτούν δύο φορές πριν στείλουν γυμνές φωτογραφίες. Αυτή η λειτουργία έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να προστατεύει τους χρήστες από το να δουν ανεπιθύμητο γυμνό στα DM τους, αλλά και για να τους προστατεύει από απατεώνες που ενδέχεται να στέλνουν γυμνές εικόνες για να ζητήσουν από τους χρήστες να στείλουν τις δικές τους εικόνες ως αντάλλαγμα.

Η προστασία γυμνού θα είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για εφήβους κάτω των 18 ετών παγκοσμίως και θα εμφανίζεται μια ειδοποίηση στους ενήλικες που τους ενθαρρύνει να την ενεργοποιήσουν.

Όταν είναι ενεργοποιημένη η προστασία γυμνού, τα άτομα που στέλνουν εικόνες που περιέχουν γυμνό θα βλέπουν ένα μήνυμα που τους υπενθυμίζει να είναι προσεκτικοί όταν στέλνουν ευαίσθητες φωτογραφίες και ότι μπορούν να καταργήσουν την αποστολή αυτών των φωτογραφιών εάν έχουν αλλάξει γνώμη.

Κατά την αποστολή ή τη λήψη αυτών των εικόνων, οι χρήστες θα κατευθύνονται σε συμβουλές ασφαλείας, που έχουν αναπτυχθεί με την καθοδήγηση από ειδικούς, σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους. Αυτές οι συμβουλές περιλαμβάνουν υπενθυμίσεις ότι κάποιος μπορεί να τραβήξει ένα στιγμιότυπο οθόνης ή να προωθήσει εικόνες χωρίς να το γνωρίζετε, ότι η σχέση σας με το άτομο στο οποίο στέλνετε μπορεί να αλλάξει στο μέλλον και ότι θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τα προφίλ σε περίπτωση που δεν είναι αυτοί που λένε ότι είναι.

Επίσης, συνδέονται με μια σειρά πόρων, συμπεριλαμβανομένου του Meta’s Safety Center, των γραμμών υποστήριξης, του StopNCII.org για άτομα άνω των 18 ετών και του Take It Down για άτομα κάτω των 18 ετών.

Πηγή: