Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ προειδοποιεί για φαινόμενα απάτης  σχετιζόμενα με επενδύσεις  που έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη

Επιτήδειοι απατεώνες ισχυριζόμενοι ότι είναι χρηματιστές ή διαχειριστές χαρτοφυλακίου, τηλεφωνούν, επικοινωνούν μέσω email ή μέσω κοινωνικών δικτύων και προσφέρουν οικονομικές ή επενδυτικές συμβουλές. Μπορεί ακόμη και να ισχυρίζονται ότι επικοινωνούν μαζί σας εκ μέρους γνωστής επενδυτικής εταιρείας.

Τα όσα ισχυρίζονται οι επιτήδειοι ακούγονται νομιμοφανή και πολλές φορές, προκειμένου να πείσουν τα θύματά τους για την αξιοπιστία τους,  παραπέμπουν σε ιστοσελίδες που έχουν δημιουργήσει και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Είναι επίμονοι και υπόσχονται μυθικά κέρδη από συναλλαγές σε συνάλλαγμα, μετοχές ή κρυπτονομίσματα.

Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης των θυμάτων είναι μέσω διασημοτήτων. Παραβιάζουν λογαριασμούς διασημοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς και ενθαρρύνουν τους ακολούθους τους να επενδύσουν υποσχόμενοι υψηλές αποδόσεις. Δεν διστάζουν να δημιουργήσουν βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης (DeepFake), στα οποία οι διασημότητες εμφανίζονται να μιλούν για τα κέρδη τους από τις δήθεν επενδύσεις. Τέτοια βίντεο, ή παρόμοιες δημοσιεύσεις συνήθως εμφανίζονται σαν διαφημίσεις.

 

Προειδοποιητικά σημάδια

  • Υπόσχεση υψηλών αποδόσεων μέσω «ασφαλών επενδύσεων»: Να θυμάστε πάντα, αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα είναι απάτη.
  • Επικοινώνησε μαζί σας κάποιος απροσδόκητα: Λαμβάνετε μια κλήση, email ή μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κάποιον που προσφέρει συμβουλές για επενδύσεις.
  • Τακτικές πίεσης: Επικοινωνούν επανειλημμένα και σας λένε ότι πρέπει να δράσετε γρήγορα και να επενδύσετε, διαφορετικά θα χάσετε την ευκαιρία. Θυμηθείτε ότι έχετε λιγότερη προστασία με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και οι απατεώνες το γνωρίζουν αυτό.
  • Κάποιος που δεν έχετε γνωρίσει προσωπικά σας προσφέρει επενδυτικές συμβουλές: Ποτέ μην λαμβάνετε επενδυτικές συμβουλές από κάποιον που συναντάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε μια εφαρμογή γνωριμιών.
  • Εμφάνιση διασημοτήτων: Οι διασημότητες σπάνια συζητούν δημόσια τις επενδύσεις ή τις οικονομικές τους αποφάσεις.

 

Προστατεύστε τον εαυτό σας

  • Λάβετε επαγγελματική συμβουλή: Πριν από οποιαδήποτε επένδυση, αναζητάτε πάντα ανεξάρτητες νομικές συμβουλές ή οικονομικές συμβουλές από έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο που είναι αξιόπιστος.
  • Κάντε την έρευνά σας: Μπορείτε να ελέγξετε σε ποιον ανήκει ένας ιστότοπος χρησιμοποιώντας ιστότοπους αναζήτησης όπως το who.is ή και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγξετε εάν τυχόν στοιχεία λογαριασμού που σας έχουν πει να μεταφέρετε ταιριάζουν με το όνομα της εταιρείας με την οποία υποτίθεται ότι συναλλάσσεστε.
  • Αγνοήστε αυτόκλητες προσεγγίσεις ή συμβουλές από άτομα που δεν γνωρίζετε: Μην δίνετε τα προσωπικά ή οικονομικά σας στοιχεία σε έναν άγνωστο που επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί σας ή μην απαντάτε σε email ή μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρουν οικονομικές συμβουλές ή επενδυτικές ευκαιρίες – απλώς κλείστε ή διαγράψτε το email ή το μήνυμα.
  • Μη στέλνετε χρήματα σε κάποιον που έχετε γνωρίσει μόνο μέσω Διαδικτύου ή μη μεταφέρετε χρήματα ή ψηφιακά νομίσματα σε μια επενδυτική ευκαιρία που σας προτείνει κάποιος τον οποίο έχετε γνωρίσει μόνο μέσω Διαδικτύου.

 

Έχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τέτοιας απάτης επικοινωνήστε αμέσως με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188).

Σας προτρέπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών Παράνομου Περιεχομένου στο Διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πώς να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.