Σε εξέλιξη απάτη σε βάρος τουριστικών καταλυμάτων

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ προειδοποιεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απάτη με σκοπό την υποκλοπή των προσωπικών κωδικών πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι απατεώνες κάνοντας τηλεφωνική κράτηση δωματίου και προφασιζόμενοι την κατάθεση χρημάτων ως προκαταβολή, αποσπούν από τους ιδιοκτήτες κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών και στην συνέχεια να προχωρούν σε μεταφορές χρημάτων για λογαριασμό τους.

Πώς λειτουργεί η απάτη

Οι επιτήδειοι επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε τουριστικούς προορισμούς ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για κράτηση δωματίων και με το πρόσχημα της κατάθεσης προκαταβολής και με τεχνάσματα αποσπούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους επικοινωνίας αποστέλλεται δήθεν από την τράπεζα, μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο τον ξενοδόχων με σύνδεσμο που παραπέμπει σε ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα αυτή προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, αλλά ειναι απάτη, όπου ζητείται από τους ξενοδόχους για να δουν την καταθεση να καταχωρήσουν τους προσωπικούς τους κωδικούς. Ετσι οι επιτήδειοι αποσπούν τους κωδικούς μπαίνουν στους λογαρισμούς και μεταφέρουν χρήματα σε άλλους λογαριασμούς.

Πώς θα προστατευτείτε από αυτές τις απάτες

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα εξής:

• Μην γνωστοποιείτε προσωπικά οικονομικά δεδομένα και σε καμία περίπτωση μην κοινοποιείτε σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.
• Να πληκτρολογείτε στον φυλλομετρητή (browser) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς σας και να μη μπαίνετε σε αυτή μέσω άλλων συνδέσμων (links) που σας στέλνουν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η σελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής στην οποία συνδέεστε είναι η αυθεντική.
• Μη δίνετε μέσα από το τηλέφωνο στοιχεία πιστωτικών σας καρτών, ή αλλων προσωπικών στοιχείων ακόμα και αν είσαστε σίγουροι οτι αυτοί που σας παίρνουν τηλέφωνο είναι αυτοί που λένε οτι είναι. Καποιες φορές η απάτη ειναι πολύ καλά καμουφλαρισμένη.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που πέστε θύμα τέτοια απάτης:

• Επικοινωνήστε άμεσα με το αρμόδιο, κατά περίπτωση, τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφοράς χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.
• επικοινωνήστε άμεσα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
• Σας προτρέπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πού να λάβετε βοήθεια.
• Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.