Η πέμπτη ετήσια αξιολόγηση της απειλής του Οργανωμένου Εγκλήματος του Ίντερνετ (IOCTA) της Europol, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη διάσκεψη INTERPOL-Europol για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο στη Σιγκαπούρη, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις αναδυόμενες απειλές και βασικές εξελίξεις στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο κατά το τελευταίο έτος. Αλλά περισσότερο από αυτό, περιγράφει τις αναμενόμενες μελλοντικές απειλές και παρέχει συστάσεις στις αρχές επιβολής του νόμου στην Ευρώπη για την κατάλληλη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η έκθεση έχει μόνο έναν στόχο: να σταματήσει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να σας κάνουν το επόμενο θύμα τους.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

1. Το Ransomware έχει γίνει ένα τυπικό εργαλείο επίθεσης για εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

2. Το κακόβουλο λογισμικό κινητής τηλεφωνίας έχει αυξηθεί καθώς οι χρήστες μετακινούνται από ηλεκτρονικές συσκευές όπως laptop, tablet κ.α σε κινητό.

3. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν γίνει όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Οι επιθέσεις που χρησιμοποιούν αρχειοθετημένο κακόβουλο λογισμικό έχουν γίνει ένα τυποποιημένο στοιχείο της βιομηχανίας του εγκλήματος ως υπηρεσία.

4. Η νομοθεσία του GDPR απαιτεί να αναφέρονται οι παραβιάσεις εντός 72 ωρών. Eίναι πιθανό οι εταιρείες που έχουν υποστεί πειρατεία να προτιμούν να πληρώσουν λιγότερα λύτρα σε έναν χάκερ προκειμένου να γλιτώσουν από το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί από τις αρχές.

5. Το κίνητρο πίσω από τις εισβολές του δικτύου είναι η παράνομη απόκτηση δεδομένων, για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της απάτης ηλεκτρονικού “ψαρέματος” ή πληρωμής.

6. Οι επιθέσεις DDoS συνεχίζουν να αυξάνονται και τα εργαλεία για την εκτόξευσή τους είναι εύκολα διαθέσιμα ως υπηρεσία, επιτρέποντας σε ανειδίκευτα άτομα να ξεκινούν επιθέσεις DDoS.

7. Οι απατεώνες της Δυτικής Αφρικής αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στο εσωτερικό της ΕΕ στο μέλλον, καθώς η Αφρική εξακολουθεί να έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη χρήση του Διαδικτύου παγκοσμίως.

ONLINE ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

1.Η διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον ανησυχητική πτυχή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο με όγκους υλικού που ήταν αδιανόητοι πριν από δέκα χρόνια, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου αριθμού των μικρών παιδιών που έχουν πρόσβαση σε συσκευές με δυνατότητα Internet και σε κοινωνικά μέσα.

2. Οι παραβάτες αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να αποφύγουν την ανίχνευση από την επιβολή του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων ανωνυμοποίησης και κρυπτογράφησης, εφαρμογές καθημερινής επικοινωνίας με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο ή πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού βρίσκεται ακόμα στο διαδίκτυο, αλλά ορισμένα από τα πιο ακραία υλικά βρίσκονται σε κρυφές υπηρεσίες που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω του Darknet.

3. Η ζωντανή ροή της κακοποίησης παιδιών παραμένει ένα ιδιαίτερα σύνθετο έγκλημα που πρέπει να διερευνηθεί και είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον. Συχνά αφήνει λίγα ίχνη εγκληματολογίας και το υλικό που διαβιβάζεται ζωντανά δεν χρειάζεται να φορτωθεί ή να αποθηκευτεί τοπικά. Θα μετακινηθεί πιθανότατα σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου η νομοθεσία και η επιβολή του νόμου δεν είναι πάντοτε σε θέση να συμβαδίσουν με τις ταχείες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Europol Catherine De Bolle δηλώνει: “Οι περιπτώσεις εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο είναι όλο και πιο περίπλοκες και εξελιγμένες. Η επιβολή του νόμου απαιτεί πρόσθετη κατάρτιση, ερευνητικούς και ιατροδικαστικούς πόρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι προκλήσεις αυτές. Η Europol θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις διεθνείς αρχές επιβολής του νόμου και τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τις τεχνολογικές εταιρείες, τον ακαδημαϊκό χώρο και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Μόνο εάν το κάνουμε αυτό, μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. ”

Ολόκληρη την έκθεση αξιολόγησης της EUROPOL μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.