Προσοχή σε ύποπτους συνδέσμους που σας αποστέλλονται.

 

Για μια νέα μέθοδο ανταλλαγής και γρήγορης διάδοσης υλικού παιδικής σεξουαλικής  κακοποίησης (Child Sexual Abuse Material – CSAM) με σκοπό την απόκτηση κέρδους στην οποία μπορούν να εκτεθούν τυχαίοι και ανυποψίαστοι χρήστες, προειδοποιεί η ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr.

Η ανησυχητική νέα τάση στηρίζεται σε ιστότοπους που λειτουργούν και συντηρούνται με το σύστημα της πυραμίδας και με τη διαδικασία της «πρόσκλησης» προς τις ιστοσελίδες που εμπεριέχουν το παράνομο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, παρέχουν στους χρήστες τους συνδέσμους και στη συνέχεια τους δίνουν κίνητρα μέσω ενός «συστήματος πόντων» να μοιράζονται ευρέως τον σύνδεσμο. Όσες περισσότερες προσκλήσεις αποστέλλονται, τόσοι περισσότεροι πόντοι συλλέγονται και υπάρχει αυξημένη πρόσβαση στο παράνομο περιεχόμενο. Ένας άλλος τρόπος είναι όταν οι σύνδεσμοι στέλνονται με τη μορφή spam σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Όσο περισσότερα άτομα κάνουν κλικ, τόσο περισσότεροι πόντοι κερδίζονται, γεγονός που επιτρέπει στον αρχικό χρήστη να έχει πρόσβαση σε περισσότερα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Oυσιαστικά, οι εγκληματίες που διαχειρίζονται αυτούς τους ιστότοπους σκόπιμα ωθούν ανυποψίαστους χρήστες να ανοίξουν τους συνδέσμους που τους στέλνονται και να παρακολουθήσουν άθελά τους βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.  Επωφελούνται οικονομικά από την αυξημένη επισκεψιμότητα που δημιουργείται καθώς και από τους παραβάτες που ενδεχομένως αγοράζουν παράνομο περιεχόμενο από τους ιστότοπους.

Αυτή η συγκεκριμένη μορφή διάδοσης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης  CSAM αναγνωρίστηκε ως νέα τάση το 2022 από τους αναλυτές περιεχομένου του παγκόσμιου δικτύου INHOPE. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα στον INHOPE που να παρέχουν μια πιο λεπτομερή στατιστική εικόνα για αυτές τις πλατφόρμες.

Eνδεικτικά, αναφέρεται πάντως ότι από τον Ιούλιο του 2023 οπότε και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά οι συγκεκριμένοι ιστότοποι, το Internet Watch Foundation (IWF) – που είναι ο υπεύθυνος οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εύρεση και την αφαίρεση εικόνων και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το διαδίκτυο – έχει διερευνήσει περισσότερες από 4.774 αναφορές και οι αναλυτές του εντόπισαν 168 ιστότοπους που περιέχουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να συμβάλλουμε ώστε να εξαλειφθεί το παράνομο υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Πίσω από κάθε εικόνα ή βίντεο κρύβεται ένα πραγματικό παιδί.  Για το λόγο αυτό, σας συμβουλεύουμε να μην ανοίγετε ύποπτους συνδέσμους που σας αποστέλλονται μέσω email ή κοινωνικών δικτύων. Εάν παρατηρήσετε χρήστες ή ομάδες στο διαδίκτυο που προσπαθούν να ενθαρρύνουν άλλους χρήστες να επισκεφθούν ιστότοπους, να είστε επιφυλακτικοί και να μη διστάσετε να κάνετε αναφορά. Εάν εντοπίσετε επιβλαβές ή παράνομο υλικό, φροντίστε να το αναφέρετε αμέσως στην ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr.

 

Πηγές:

What are Child Abuse Pyramid Sites? – INHOPE

Public warned as ‘disturbing’ new trend risks exposure to child sexual abuse material online – IWF