Προσπάθεια εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ προειδοποιεί τους χρήστες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οικονομική απάτη με αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων σε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.  Συγκεκριμένα, έχουν αναφερθεί κακόβουλα μηνύματα που φαίνεται να αφορούν σε δήθεν υπόσχεση για την απόκτηση κληρονομιάς.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη

Οι επιτήδειοι απατεώνες προσπαθούν να σας εξαπατήσουν αποστέλλοντας email, αναφέροντας ότι μπορείτε να διεκδικήσετε μια μεγάλη κληρονομιά από ένα μακρινό συγγενή. Μπορεί να επικοινωνήσουν μαζί σας είτε μέσω email, είτε μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή μηνύματος.

Ο απατεώνας υποδύεται συνήθως δικηγόρο ή τραπεζίτη (πολλές φορές χρησιμοποιώντας ονόματα υπαρκτών προσώπων ή επιχειρήσεων) και ισχυρίζεται ότι ο θανών δεν άφησε άλλους δικαιούχους/κληρονόμους.

Συνήθως, ο απατεώνας ισχυρίζεται ότι δικαιούστε νόμιμα να διεκδικήσετε την κληρονομιά ενός μακρινού συγγενή. Εναλλακτικά, μπορεί να πει ότι ένα άγνωστο σε εσάς, ευκατάστατο άτομο απεβίωσε χωρίς διαθήκη και ότι μπορείτε να κληρονομήσετε την περιουσία του μέσω νομικών τεχνασμάτων επειδή έχετε το ίδιο επίθετο.

Στη συνέχεια, ο αποστολέας του μηνύματος θα ισχυριστεί ότι είναι δύσκολο να έχετε πρόσβαση στην υποτιθέμενη κληρονομιά σας λόγω κυβερνητικών κανονισμών, φόρων ή τραπεζικών περιορισμών στη χώρα όπου διατηρούνται τα χρήματα και ότι θα χρειαστεί να πληρώσετε χρήματα και να δώσετε προσωπικά στοιχεία για να τα διεκδικήσετε.

Οι απατεώνες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας πείσουν ότι σας περιμένει μια περιουσία αν ακολουθήσετε τις οδηγίες τους. Μπορεί ακόμη και να σας στείλουν έναν μεγάλο αριθμό φαινομενικά νόμιμων νομικών εγγράφων για υπογραφή, όπως έγγραφα εξουσιοδότησης.

Σε περίπτωση που κάνετε το λάθος και προβείτε σε οποιαδήποτε πληρωμή σας προτρέψει ο αποστολέας του μηνύματος, δυστυχώς μετέπειτα δεν πρόκειται να λάβετε κανένα χρηματικό ποσό ως δήθεν κληρονομιά, ενώ στο μεταξύ θα έχετε χάσει και όσα χρήματα έχετε ήδη καταβάλει.

Επιπλέον, συχνά αυτοί οι απατεώνες αναζητούν συχνά και προσωπικές πληροφορίες, όπως η ταυτότητα σας ή το πιστοποιητικό γέννησής σας. Εάν παρέχετε αυτές τις πληροφορίες, κινδυνεύετε επίσης να εκθέσετε τον εαυτό σας σε απάτη ταυτοπροσωπίας.

Προειδοποιητικά σημάδια

  • Το μέγεθος της υποτιθέμενης κληρονομιάς συνήθως είναι πολύ μεγάλο.
  • Σας ζητείται να παράσχετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού, αντίγραφα εγγράφων ταυτότητας ως επαλήθευση και να πληρώσετε μια σειρά τελών, χρεώσεων ή φόρων για να βοηθήσετε στην αποδέσμευση ή τη μεταφορά των χρημάτων εκτός χώρας μέσω της τράπεζάς σας.
  • Οι χρεώσεις μπορεί αρχικά να αφορούν μικρά ποσά, αλλά θα σας ζητηθεί να κάνετε περαιτέρω μεγαλύτερες πληρωμές.

Προστατεύστε τον εαυτό σας

  • Μη στέλνετε χρήματα και μην αποκαλύπτετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, ή του τραπεζικού σας λογαριασμού στο διαδίκτυο.
  • Μη στέλνετε αντίγραφα προσωπικών εγγράφων σε οποιονδήποτε δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε.
  • Αποφύγετε οποιαδήποτε συμφωνία με έναν άγνωστο που ζητά καταβολή μέσω χρηματικής εντολής, τραπεζικού εμβάσματος, διεθνούς μεταφοράς χρημάτων, προπληρωμένης κάρτας ή ηλεκτρονικού νομίσματος, όπως το Bitcoin. Είναι σπάνιο να ανακτήσετε χρήματα που στάλθηκαν με αυτόν τον τρόπο.
  • Αν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε συμβουλές από έναν ανεξάρτητο επαγγελματία, όπως δικηγόρο, λογιστή ή οικονομικό σχεδιαστή.
  • Κάντε μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τα ονόματα, τα στοιχεία επικοινωνίας ή την ακριβή διατύπωση του μηνύματος/email για να ελέγξετε για τυχόν αναφορές σε απάτη – πολλές απάτες μπορούν να εντοπιστούν με αυτόν τον τρόπο.
  • Ακόμα και αν αντιληφθείτε ότι πρόκειται για απάτη, μην απαντήσετε, οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα για να παίξουν με τα συναισθήματά σας για να πάρουν αυτό που θέλουν.
  • Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχουν τρόποι για να πλουτίσετε γρήγορα: αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι απάτη.

Έχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τέτοιας απάτης επικοινωνήστε αμέσως με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188).

Σας προτρέπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών Παράνομου Περιεχομένου στο Διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν.SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πώς να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.