O INHOPE είναι ο παγκόσμιος οργανισμός γραμμών καταγγελιών για την καταπολέμηση του υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο (Child Sexual Abuse Material – CSAM), μέλος του οποίου είναι και η SafeLine.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Παράλληλα, ο INHOPE παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).
Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, εγκρίθηκε η προτεινόμενη αναδιατύπωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.
Αυτή η νομοθετική πρόταση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στον παγκόσμιο αγώνα κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ο INHOPE χαιρετίζει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικαιροποίηση της ορολογίας, επεκτείνοντας τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και τη συμπερίληψη μέτρων πρόληψης. Αυτές οι προτεινόμενες τροπολογίες είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στην ψηφιακή εποχή.
Ο INHOPE εντόπισε τρεις προτεινόμενους τομείς βελτίωσης ώστε να διασφαλιστεί ότι η Οδηγία θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της:
- Διεύρυνση του όρου CSAM, ώστε να καλύπτει και άλλες μορφές CSAM πέρα του οπτικού υλικού, όπως για παράδειγμα το ηχητικό υλικό CSAM.
- Η χρήση του όρου «γραμμές καταγγελιών» στο άρθρο 5, όπου ουσιαστικά αναγνωρίζεται και επισήμως ο ρόλος και η προσφορά των hotlines (όπως η SafeLine του Ελληνικού Κέντρου ασφαλούς Διαδικτύου) στην καταπολέμηση του υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
- Η ύπαρξη νομικής βάσης για τη συνεργασία των γραμμών καταγγελιών με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs).
Μέσα από τη στενή συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά. Ο INHOPE χαιρετίζει αυτήν την προσπάθεια, τονίζοντας ότι η Οδηγία αυτή είναι κομβικής σημασίας στη συλλογική μας προσπάθεια για την εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο.
Δείτε ολόκληρη τη θέση του INHOPE εδώ.