Οι «Kidfluencers» είναι παιδιά που έχουν κερδίσει μεγάλους ακόλουθους στο διαδίκτυο δημιουργώντας περιεχόμενο με επίκεντρο τα παιδιά στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά δεν είναι σχεδόν ποτέ οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πίσω από τις πλατφόρμες τους, αλλά καθοδηγούνται και ενθαρρύνονται από τους γονείς τους.

Τα τελευταία 7-10 χρόνια το περιεχόμενο που δημιουργείται από παιδιά έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές, ειδικά μεταξύ άλλων παιδιών. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι περιεχομένου περιλαμβάνουν κριτικές παιχνιδιών και καθημερινά ιστολόγια βίντεο (vlog) που καταγράφουν τη ζωή των παιδιών. Οι υψηλοί αριθμοί προβολών αυτών των βίντεο τα έχουν κάνει εύκολα έσοδα μέσω συμφωνιών με εταιρίες και χορηγούς. Ένας από τα πιο δημοφιλή παιδιά που είναι γνωστός με το όνομα Ryan’s world φέρεται να κερδίζει περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Παρόλο που μόνο ένας μικρός αριθμός παιδιών είναι τόσο επιτυχημένος, η προοπτική απόκτησης σταθερού εισοδήματος έχει προσελκύσει πολλές οικογένειες να συμμετάσχουν στην τάση.

Καθώς γίνεται ο κανόνας να δημοσιεύουμε περιεχόμενο μωρών και νηπίων στο διαδίκτυο για να το μοιραστούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας, πρέπει να επανεκτιμήσουμε ποιο επίπεδο απορρήτου είναι φυσιολογικό στην κοινωνία μας. Καθώς το ψηφιακό περιβάλλον αλλάζει και γινόμαστε όλο και πιο άνετοι με την παρουσία μας στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά στο μέλλον.

Γιατί αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη τάση;

Οι «Kidfluencers» συχνά εκτίθενται στη δημοσιότητα αμέσως μόλις γεννηθούν και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συναινέσουν να αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Η απουσία συγκατάθεσης μπορεί να παρουσιάσει πολλούς παράγοντες κινδύνου:

  • Τα παιδιά που εκτίθενται στην προσοχή του κοινού δεν έχουν την αυτονομία να αποφασίσουν πόσες πληροφορίες θέλουν να μοιραστούν στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο μένουν εκεί για πάντα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για αυτά τα παιδιά να αποκαταστήσουν την αίσθηση της ιδιωτικής ζωής αργότερα στη ζωή τους.
  • Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κανονισμοί για την παιδική εργασία που να προστατεύουν τα παιδιά από το να εργάζονται πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απουσία αυστηρών κανονισμών διευκολύνει τους κινδύνους πιθανής εκμετάλλευσης παιδιών.
  • Η έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική υγεία των παιδιών. Η αντιμετώπιση των πιέσεων του να είσαι πρότυπο για ένα μεγάλο κοινό και η έκθεση σε πιθανά αρνητικά σχόλια μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση των παιδιών και να οδηγήσει σε ζητήματα όπως η διαταραγμένη διατροφή ή η σωματική δυσμορφία.
  • Το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο αποτελεί αυτόματα μέρος του δημόσιου τομέα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γονείς έχουν βρει εικόνες που δημοσίευσαν με τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναπαράγονται σε πλατφόρμες Child Sexual Abuse Material (CSAM). Σύμφωνα με πληροφορίες, αθώες εικόνες παιδιών έχουν συγχωνευθεί με το CSAM, δημιουργώντας έτσι deep fake εικόνες που στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο darknet. Η αναπαραγωγή περιεχομένου kidfluencer σε παράνομους ιστοτόπους θέτει αυτά τα παιδιά σε κίνδυνο να στοχοποιηθούν από κακόβουλους χρήστες και σεξουαλικούς παραβάτες στο διαδίκτυο.

Η ιδέα να αποκτήσετε ένα σταθερό εισόδημα μέσω των κοινωνικών δικτύων είναι κατανοητά ένα ελκυστικό σενάριο. Ωστόσο, όλοι όσοι επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τα παιδιά να δημοσιεύουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προστατεύουν τα παιδιά από την κακοποίηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την παρακολούθηση και τον περιορισμό των ακολούθων στα προφίλ των παιδιών ή με την προσεκτική παρατήρηση του περιεχομένου που δημιουργείται και δημοσιεύεται από παιδιά.

Εκτός από την υπεράσπιση της ατομικής ευθύνης και την εκπαίδευση των γονέων και άλλων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες για τα παιδιά, πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να πιέζουμε τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων να εφαρμόζουν αυστηρότερους κανονισμούς απορρήτου και ασφάλειας σχετικά με την κοινή χρήση και τη διανομή εικόνων ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Πηγή: INHOPE