Τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα «Teenagers 3.0» της NASK, δείχνει ότι τα παιδιά περνούν περίπου πέντε ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, ακόμη και έξι τις ημέρες που δεν έχουν σχολείο. Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές και τις επικίνδυνες τάσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο διαδίκτυο, αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά.

Εμπειρογνώμονες από το Dyzurnet.pl, προετοιμάζοντας την Ετήσια Έκθεση 2021, επεσήμαναν ότι εκτός από την εκμετάλλευση, τον σεξουαλικό εκβιασμό ή το sexting, ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο έχει γίνει πιο διαδεδομένο – το σεξουαλικό περιεχόμενο που δημιουργείται που παράγεται και δημοσιεύεται από τους ίδιους τους ανηλίκους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το φαινόμενο του sexting και της παραγωγής «αυτοπαραγόμενου σεξουαλικού περιεχομένου» από ανηλίκους είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Μια μελέτη σχετικά με τη δημοσίευση αυτοπαραγόμενου περιεχομένου από εφήβους έδειξε ότι τόσο η πολύ πρώιμη έκθεση ενός παιδιού σε πορνογραφικό περιεχόμενο όσο και η δημοσίευση του δικού τους περιεχομένου μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία για ένα νεαρό άτομο. Το ίδιο συμβαίνει όταν ένα παιδί πέφτει θύμα εκμετάλλευσης ή εκβιασμού. Σε τέτοιες καταστάσεις, η κατάλληλη υποστηρικτική ανταπόκριση των ενηλίκων – πρωτίστως των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών, είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι νέοι επισημαίνουν επίσης τον μεγάλο και σημαντικό ρόλο της υποστήριξης που λαμβάνουν από τους συνομηλίκους τους. Η περίληψη της Έκθεσης περιλαμβάνει συμβουλές για ενήλικες για το πώς να αντιδράσουν σωστά όταν ανακαλύπτουν ότι το παιδί είχε επαφή ή μοιράστηκε δικό του σεξουαλικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

  • Στην περίπτωση των μικρότερων παιδιών, είναι πολύ σημαντικό να διαμορφώσετε και να ασφαλίσετε σωστά τις συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί.
  • Το γεγονός ότι τίποτα δεν χάνεται στο διαδίκτυο και ότι κάθε υλικό που δημοσιεύεται θα είναι πάντα διαθέσιμο, πρέπει να το γνωρίζουν και να το θυμούνται πρώτα από όλα οι ενήλικες.
  • Στην περίπτωση των νέων, πρέπει να δοθεί έμφαση στις αρχές της κυβερνοασφάλειας, αλλά και στην αυτοεκτίμηση και στην σωστή οικοδόμηση της εικόνας τους για τον εαυτό τους.

Δείτε την πλήρη Έκθεση εδώ.

Πηγή: INHOPE