Η αγαπημένη σας διασημότητα επικοινώνησε μαζί σας στα κοινωνικά δίκτυα και σας ζητάει να υποστηρίξετε κάποιο φιλανθρωπικό έργο; Προσοχή! Πρόκειται για απάτη!

Η γραμμή καταγγελιών SafeLine.gr το τελευταίο χρονικό διάστημα λαμβάνει αναφορές για επιτήδειους, οι οποίοι προσποιούνται ότι είναι κάποιο διάσημο πρόσωπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ξεγελάσουν τα θύματά τους, να τους εμπιστευτούν και να τους αποσπάσουν χρήματα.

Μέχρι στιγμής, η γραμμή έχει δεχτεί καταγγελίες για ψεύτικους λογαριασμούς ηθοποιών και μουσικών του εξωτερικού, αλλά και της Ελλάδας (π.χ. Keanu Reeves, Lee Min-ho, Stjepan Hauser, κ.α.). Ζητούν από τους θαυμαστές τους, να στείλουν χρήματα για κάθε είδους υποτιθέμενους λόγους – όπως η διεκδίκηση ενός βραβείου, η δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση ή η παροχή κάποιου είδους βοήθειας.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν αν κάποιο διάσημο πρόσωπο επικοινωνήσει μαζί σας στα κοινωνικά δίκτυα και σας ζητήσει χρήματα;

  • Σταματήστε και σκεφτείτε. Πριν στείλετε χρήματα, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε.
  • Κάντε έρευνα: αναζητήστε στο Διαδίκτυο το όνομα της διασημότητας μαζί με τη λέξη “απάτη”. Αν πρόκειται για διασημότητα από το εξωτερικό, κάντε την έρευνα και σε άλλη γλώσσα (αγγλικά). Κάντε το ίδιο με οποιαδήποτε φιλανθρωπική οργάνωση ή αιτία που σας ζητούν να υποστηρίξετε και μάθετε περισσότερα για τις ψεύτικες φιλανθρωπίες εδώ.
  • Ποτέ μη στέλνετε χρήματα, δωροκάρτες ή προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες σε κάποιον που δεν γνωρίζετε ή δεν έχετε συναντήσει.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τέτοιας απάτης επικοινωνήστε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188).

Σας προτρέπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr .

Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε το κοινό για τρέχουσες απάτες και να σας παρέχουμε βοήθεια και υποστήριξη όπου είναι δυνατό.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.