Η ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, SafeLine, το τελευταίο διάστημα δέχτηκε αρκετές καταγγελίες για αλίευση κωδικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (user name & password), με πρόσχημα τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο.
Ειδικότερα, οι δράστες αποστέλλουν μήνυμα, από κάποιον γνωστό σας λογαριασμό ο οποίος έχει παραβιαστεί και πιθανώς να μην το γνωρίζετε. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρουν ότι βρήκαν πολύ προσωπικές σας φωτογραφίες και σας προτρέπουν να ακολουθήσετε κάποιο σύνδεσμο για να τις δείτε. Οι επίμαχοι σύνδεσμοι οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του χρήστη στο λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο (phishing pages), που όμως δεν είναι γνήσιες, και επιτρέπει στους δράστες να υποκλέψουν τους κωδικούς σας και συνεπώς να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς είναι εξαιρετικά αληθοφανή και εκμεταλλεύονται τον φόβο και το πανικό που ενδέχεται να δημιουργήσουν.
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται στους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να μην ακολουθούν τους προτεινόμενους συνδέσμους.

Επιπλέον, επισημαίνεται – συστήνεται:

  • Όταν εισάγετε προσωπικά σας δεδομένα σε φόρμα κάποιας ιστοσελίδας, να προσέχετε στη γραμμή διευθύνσεως του browser να εμφανίζεται πάντοτε το https αντί του http.

  • Ασφαλίστε τους λογαριασμούς σας με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε λογαριασμό, τους οποίους θα αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, καλό θα είναι να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δύο (2) παραγόντων, έτσι ώστε σε περίπτωση που οι χρήστες εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (phishing pages) να είναι αδύνατη η είσοδος σε αυτούς από τους δράστες.
  • Μην απαντάτε ΠΟΤΕ σε ύποπτα μηνύματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν εδώ, επώνυμα ή ανώνυμα, με τη SafeLine προκειμένου να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου