Ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους για ενήλικες, το Pornhub, κατηγορήθηκε από έρευνα της New York Times ότι προβάλει βίντεο κακοποίησης παιδιών αλλά και βίντεο που σχετίζονται με βιασμούς. Η έρευνα του αρθρογράφου των New York Times, Nicholas Kristof, αποκάλυψε ότι οι έρευνες για παιδιά κάτω των 18 ετών ή συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών απέδωσαν χιλιάδες αποτελέσματα. Υπήρξαν μάλιστα και μαρτυρίες στο δημοσιογράφο από κακοποιημένα παιδιά ότι η πράξη αποτυπώθηκε σε βίντεο.

 

« Επειδή είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι αν ένας νεαρός πρωταγωνιστής σε ένα βίντεο είναι 14 ή 18 ετών, ούτε το Pornhub ούτε κάποιος άλλος έχει μια σαφή ιδέα για το πόσο περιεχόμενο είναι παράνομο », αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Η πρώτη αντίδραση των υπευθύνων του Pornhub ήταν να υποστηρίξουν ότι οι ισχυρισμοί ήταν «ανεύθυνοι και κατάφωρα αναληθείς». Παρόλα αυτά η ιστοσελίδα προέβη σε αλλαγές:  Ειδικότερα, από την αρχή του νέου έτους οι χρήστες της ιστοσελίδας θα πρέπει να επαληθεύουν την ταυτότητά τους για να μπορούν να ανεβάσουν βίντεο, ενώ το Pornhub ήδη κατήργησε τη δυνατότητα λήψης (κατεβάσματος) κάποιου βίντεο για όλους τους χρήστες εκτός από τους επαγγελματίες του κλάδου. Η ιστοσελίδα, πάντως, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να προχωρήσει και σε περαιτέρω ενέργειες για την προστασία της κοινότητας του Pornhub.

H Visa και η Μastercard ανακοίνωσαν ότι σταματούν τη δυνατότητα πληρωμών προς το Pornhub μετά από αυτές τις εξελίξεις, γεγονός που αποτελεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα για την πλατφόρμα. Η Mastercard δήλωσε ότι τερματίζει τη χρήση των καρτών της στο Pornhub αφού η δική της έρευνα επιβεβαίωσε παραβιάσεις προτύπων στον ιστότοπο. Επιπλέον είπε ότι ερευνά και άλλους ιστότοπους για πιθανό παράνομο περιεχόμενο. Η Visa δήλωσε ότι αναστέλλει τη χρήση των καρτών της στο Pornhub παρόλο που η δική της έρευνα δεν ήταν πλήρης.

 

Πηγή: New York Times, BBC News