Έχετε πέσει θύμα του κακόβολου λογισμικού Ransomware

Τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια;
  1. Απομονώστε τη μόλυνση: Αποτρέψτε την εξάπλωση της μόλυνσης αφαιρώντας τους μολυσμένους υπολογιστές από τον κοινόχρηστο χώρο αποθήκευσης και το δίκτυο.
  2. Προσδιορίστε τη μόλυνση: Προσδιορίστε με ποιο στέλεχος κακόβουλου λογισμικού έχετε μολυνθεί και θα πρέπει αντιμετωπίσετε.
  3. Αποφύγετε να πληρώσετε λύτρα. Παλαιότερα, η πληρωμή των λύτρων λειτουργούσε τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Επιπλέον, η πληρωμή των λύτρων σημαίνει ότι έχετε χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι είστε πρωταρχικός στόχος για μια άλλη επίθεση.
  4. Kάντε αναφορά: Καταγγείλετε στις αρχές το περιστατικό για να έχετε την κατάλληλη υποστήριξη και με συντονισμένα βήματα να αντιμετωπίσετε την επίθεση.
  5. Καθορίστε τις επιλογές σας: Έχετε διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη μόλυνση. Καθορίστε ποια προσέγγιση είναι η καλύτερη για εσάς.
  6. Επαναφορά και ανανέωση: Μην κάνετε τον κόπο να προσπαθήσετε να ανακτήσετε τα δεδομένα που βρίσκονται στον μολυσμένο υπολογιστή. Χρησιμοποιήστε ασφαλή αντίγραφα backpup του υπολογιστή και κάντε εγκατάσταση εκ νέου των προγραμμάτων που χρησιμοποιήστε με γνήσιο λογισμικό το οποίο θα προμηθευτείτε από εξουσιοδοτημένους προμηθευτές ή websites.
    Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε διαγραφή και επανεγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος, έτσι θα είστε σίγουροι ότι δεν έχει μείνει κάτι κακόβουλο στον υπολογιστή σας.
  7. Σχέδιο για την πρόληψη της υποτροπής: Κάντε μια αξιολόγηση για το πώς εμφανίστηκε η μόλυνση και τι μπορείτε να κάνετε στο μέλλον για να αποτρέψετε την επανεμφάνισή της.

Αν έχετε αναγνωρίσει το ransomware από το οποίο έχετε δεχτεί επίθεση επισκεφτείτε τον παρακάτω ιστοχώρο www.nomoreransom.org .

Εκεί μπορείτε να αναζητήσετε το κατάλληλο Εργαλείο αποκρυπτογράφησης με το οποίο θα μπορέσετε να επαναφέρετε τα αρχεία σας.