Kάποιοι απατεώνες εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και πανικό σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού και πραγματοποιούν απάτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστότοπων, κοινωνικών μέσων ή και SMS .

Οι επιτιθέμενοι δεν εκμεταλλεύονται μόνο το αυξανόμενο άγχος του κοινού για τον COVID-19 , αλλά χρησιμοποιούν επίσης φόβους βασισμένους στη θεωρίες συνωμοσίας γύρω από θεραπείες και «παραπληροφόρηση» που δήθεν προέρχεται  από αξιόπιστες πηγές υγείας και δεδομένων, προκειμένου να ψαρέψουν ευάλωτους καταναλωτές.

Ενώ πολλές απάτες για τον κορονοϊό έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστότοπων και κοινωνικών μέσων, αρκετές αναδυόμενες απάτες σχετίζονται με SMS και χρησιμοποιούν τεχνικές Smishing.

Τι είναι το Smishing; Το ίδιο με το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) μόνο που οι απατεώνες χρησιμοποιήσουν SMS ή επικοινωνίες που βασίζονται σε μηνύματα κειμένου προκειμένου είτε να παρακινήσουν τα άτομα να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες είτε να μολυνουν με κάποιου είδους κακόβουλο λογισμικό.

Τύποι μηνυμάτων ή απάτης με κείμενο SMS που πρέπει να προσέχετε:

  1. Μηνύματα κειμένου που ισχυρίζονται οτι εσείς ή καποιος γνωστός σας βρεθηκε θετικός στον κορωνοϊό

  2. Μηνύματα κειμένου που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από γνωστές φιλανθρωπικές οργανώσεις που αναζητούν δωρεές ή διαφημιστικά δώρα

 

Προσοχή πριν πατήσετε οποιοδήποτε σύνδεσμο είτε στο SMS είτε στο mail σας, ελέγξτε αν αναγνωρίζετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια, διότι ενδέχεται να είστε και εσείς θύμα απάτης:

  • Δεν αναγνωρίζετε τον αριθμό που σας στελνει το SMS .
  • Δεν περιμένατε το SMS που σας στάλθηκε και σας προξενεί εντύπωση.
  • Σας προσφέρει δωρεάν προϊόντα ή υπηρεσίες.

Εάν πιστεύετε ότι είστε θύμα διαδικτυακής απάτης:

  • Μη πατήσετε τον σύνδεσμο.
  • Διακόψτε κάθε επικοινωνία. Μην επιχειρήσετε να επιλύσετε την κατάσταση μόνοι σας.  Κάντε άμεσα αναφορά στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  • Κανετε καταγγελία στη SafeLine από εδω.