Το θέμα του sexting παραμένει το δημοφιλέστερο για το οποίο οι νέοι σήμερα αναζητούν πληροφορίες και συμβουλές μέσα από τις γραμμές βοήθειας.  Όλες οι πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την αδυναμία των νέων να εκμυστηρευτούν στους γονείς τους προβλήματα που προκύπτουν από την ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων με αποτέλεσμα να αισθάνονται αβοήθητοι. Οι συμβουλευτικοί οργανισμοί Childline και NSPCC διεξήγαγαν έρευνα από το Φεβρουάριο εως τον Απρίλιο του 2016 προκειμένου να διερευνήσουν τις γνώσεις και τις αντιλήψεις γονιών και εκπαιδευτικών για το θέμα του sexting. Η έρευνα διενεργήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 1000 γονιών και το ζητούμενο ήταν η αναζήτηση τρόπων ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικότερα οι έφηβοι.

  • To 73% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το sexting είναι πάντα επιβλαβές και το 37% ανησυχεί μήπως το παιδί του στο μέλλον εμπλακεί σε ανάλογο περιστατικό
  • 42% των ερωτηθέντων έχουν μιλήσει στο παιδί τους για το sexting τουλάχιστον μία φορά ενώ το 19% δε σκοπεύει ποτέ να ανοίξει τέτοια συζήτηση.
  • Το 83% δεν έχουν λάβει ποτέ πληροφορίες για το sexting και το 84% δεν έχει καν αναζητήσει πληροφορίες. Το 50% επιθυμεί να μάθει περισσότερα και ο δημοφιλέστερος τρόπος πληροφόρησης θεωρεί ότι είναι μέσω του σχολείου του παιδιού ή μέσω του διαδικτύου.
  • Το 86% των ερωτηθέντων στην περίπτωση που το παιδί τους εμπλακεί σε περιστατικό sexting δηλώνουν ότι θα ζητούσε βοήθεια είτε από την αστυνομία είτε από τις γραμμές βοήθειας. Παρόλα αυτά μόνο το 50% θεωρεί ότι μπορεί να παρέχει αποτελεσματική υποστήριξη στο παιδί του.
  • Υπάρχει έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά στο νόμο. Οι μισοί γονείς δεν είναι ενημερωμένοι για το που σταματά η νομιμότητα και που αρχίζει η παρανομία στις περιπτώσεις sexting.

 

Πηγή: SaferInternet4Kids