Σήμερα Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, το Safer Internet Forum (SIF) διεξάγεται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Με θέμα “Από τη σεξουαλική βία στο ψηφιακό σεβασμό”, θα γιορτάσει επίσης τα 20 χρόνια  χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο.

 

Εξερευνώντας τις πολλαπλές πτυχές της διαδικτυακής βίας στο Safer Internet Forum 2019

Το SIF 2019 θα διερευνήσει το θέμα της διαδικτυακής βίας και των διαφόρων μορφών της και πώς ο ψηφιακός σεβασμός μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στο φαινόμενο αυτό. Αυτό αντανακλά την εκστρατεία #DigitalRespect4Her της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε νωρίτερα το 2019 και η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των κοριτσιών και των νέων γυναικών που βιώνουν τη βία στο διαδίκτυο και στην προώθηση μιας έντονης διαπολιτιστικής κουλτούρας για όλους τους πολίτες της ΕΕ – κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και σεβασμό στο διαδίκτυο. Εξίσου, θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι και να έχουν την ικανότητα να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφιακή ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Thordis Elva, συγγραφέας, ομιλήτρια και δημοσιογράφος που είναι γνωστή για το TED Talk “Η ιστορία μας για το βιασμό και η συμφιλίωση” θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία, εξετάζοντας τα βασικά ζητήματα που διακυβεύονται, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και άλλες μορφές βίας με βάση το φύλο. Θα συζητήσει επίσης τις λύσεις που έχουν τεθεί σε αυτά τα ζητήματα, εξετάζοντας ειδικότερα τον ρόλο των υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής και των ρυθμιστικών αρχών και θα μοιραστεί μερικά παραδείγματα επιτυχημένων εκστρατειών και ορθών πρακτικών στον τομέα αυτό.

Σε μια σειρά συναντήσεων θα εξεταστεί το φαινόμενο της διαδικτυακής βίας από διαφορετικές οπτικές γωνίες (όπως διαδικτυακή βία και μισογυνισμός στα παιχνίδια, σεξουαλική βία κατά ανδρών και αγοριών) και θα παρουσιάσει επίσης μερικές ενδιαφέρουσες και καινοτόμες λύσεις στο φαινόμενο, όπως η deShame για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης μεταξύ των νέων, το πρόγραμμα SELMA για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ενάντια στη διαδικτυακή βία.

 

Ολοκληρώνοντας 20 χρόνια παρουσίας του INHOPE

Το δίκτυο των ανοικτών γραμμών καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο INHOPE γίνεται 20 χρονών και, με την ευκαιρία του Safer Internet Forum 2019, ο οργανισμός θα πραγματοποιήσει μια σύνοδο που θα εξετάζει τα όσα έχουν επιτευχθεί σε αυτό το χρονικό πλαίσιο όσον αφορά την καταπολέμηση του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου και ειδικότερα του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM). Θα περιλαμβάνει συνεισφορές από μακρόχρονες ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές INHOPE, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας και επαγγελματίες παιδικής μέριμνας. Στόχος της συνόδου είναι επίσης να αξιοποιηθούν τα διδάγματα που αντλήθηκαν για τη διαμόρφωση των μελλοντικών δραστηριοτήτων και ένα νέο όραμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Safer Internet Forum 2019, συμπεριλαμβανομένης της ημερήσιας διάταξης, επισκεφτείτε τη διεύθυνση https://www.betterinternetforkids.eu/sif. Mπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προηγούμενες εκδόσεις του SIF στην ίδια τοποθεσία. Παρακολουθήστε τα #SaferInternetForum και #SIF2019 στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για τις τελευταίες ειδήσεις και για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης μιας ζωντανής ροής της συνάντησης.