Οι webcams είναι ένα πολύ δημοφιλές και χρήσιμο εργαλείο για νέους ανθρώπους και ενήλικες. Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ο ένας τον άλλον καθώς συνομιλούν στο διαδίκτυο με μέλη της οικογένειάς τους ή φίλους μέσω υπηρεσιών όπως είναι το skype ή το FaceTime και να συνομιλούν πολλοί μεταξύ τους μέσω του Google Hangouts και των κοινωνικών δικτύων. Ορισμένες κονσόλες παιχνιδιών δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους χρήστες τους να συνομιλούν ενώ παίζουν.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πλεονεκτημάτων στο να χρησιμοποιούμε τη webcam ως εργαλείο επικοινωνίας και αναζήτησης πληροφοριών, υπάρχουν όμως και κάποια σημεία στη χρήση της που μπορούν να την καταστήσουν επικίνδυνη.
Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν κατά τη χρήση των webcams.
- Σκέψου πριν μαγνητοσκοπήσεις: Πάντα να σκέφτεσαι με ποιους συνομιλείς και τι μοιράζεσαι με αυτούς. Χωρίς να το συνειδητοποιήσεις μπορεί να δίνεις προσωπικές πληροφορίες μέσα από φωτογραφίες ή βίντεο που μοιράζεσαι. Να θυμάσαι πάντα ότι οτιδήποτε λες διαδικτυακά μπορεί να μαγνητοσκοπηθεί και να διαμοιραστεί χωρίς τη θέλησή σου.
- Πρόσεξε ποιους κάνεις φίλους: Σε ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να δεχτείς πρόσκληση για συνομιλία από ανθρώπους που δε γνωρίζεις. Είναι πολύ καλύτερα να μη διευρύνεις τον κύκλο γνωριμιών σου με αυτόν τον τρόπο, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος πραγματικά είναι ο συνομιλητής σου και τι σκοπούς έχει. Κάθε ιστότοπος και κάθε υπηρεσία συνομιλιών έχει ρυθμίσεις ασφαλείας. Χρησιμοποίησέ τες ώστε να ελέγχεις ποιος μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σου και ποιος όχι.
- Ακατάλληλο περιεχόμενο: Ορισμένοι ιστότοποι συνομιλιών επιτρέπουν να βλέπεις και να συνομιλείς με ξένους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί άθελα σου να συναντήσεις ακατάλληλο περιεχόμενο. Αν σου συμβεί κάτι τέτοιο, κάνε αναφορά στην ειδική υπηρεσία που έχει το site.
- Πες όχι: Κάποιοι κακόβουλοι μπορεί να προσπαθήσουν να σε πείσουν να εμφανιστείς γυμνός ή να κάνεις πράγματα που δεν επιθυμείς μπροστά στη webcam. Έχουν τη δυνατότητα να μαγνητοσκοπήσουν τις ενέργειες σου αυτές και εν συνεχεία μπορεί να αρχίσουν να σε εκβιάζουν. Αν κάποιος σου ζητήσει να πεις ή να κάνεις κάτι για το οποίο νιώθεις άβολα, απλά πες όχι και εμπιστεύσου το περιστατικό σε έναν ενήλικα. Να θυμάσαι ότι ΠΟΤΕ δεν είναι αργά να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεσαι. Επίσης έχεις τη δυνατότητα να αναφέρεις και να μπλοκάρεις τον άλλο χρήστη έτσι ώστε να μη σε ξαναενοχλήσει.
Και μερικές τεχνικές οδηγίες:
- Emails και links: Οι webcams μπορεί να προσβληθούν από ιούς οπότε να είσαι πολύ προσεκτικός και να μην ανοίγεις μηνύματα από ξένους. Μπορεί να περιέχουν ιούς που θα δώσουν τη δυνατότητα στον αποστολέα να ελέγξει τη συσκευή σου από απόσταση.
- Σκέψου που θα τοποθετήσεις τη webcam: Σιγουρέψου ότι έχεις τοποθετήσει τη συσκευή σε ένα χώρο του σπιτιού που ακόμα και αν την ξεχάσεις ανοιχτή δε θα δει κάποιος κάτι που δεν επιθυμείς. Αν και είναι σπάνιες, υπάρχουν περιπτώσεις όπου προσβεβλημένες από ιούς συσκευές, τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης. Μην ξεχνάς να αποσυνδέεις τη συσκευή, να καλύπτεις το φακό ή να στρέφεις τη συσκευή προς τον τοίχο όταν δεν τη χρησιμοποιείς.
- Μάθε τις υπηρεσίες που προσφέρουν συνομιλίες με κάμερα: Ιστότοποι, υπηρεσίες και apps μπορεί να ζητήσουν την άδεια σου για να χρησιμοποιούν τη webcam σου. Πριν κάνεις αποδεκτό το αίτημα σκέψου γιατί το ζητάνε και ποιος θα έχει τη δυνατότητα να δει τις συνομιλίες σου ή ότι επιλέγεις να δημοσιεύσεις.
- Τέλος κλήσης και αποσύνδεση: Πάντα να ελέγχεις αν τερμάτισες την κλήση και αν αποσυνδέθηκες από την υπηρεσία μετά το τέλος κάθε συνομιλίας. Αυτό θα εμποδίσει τον οποιοδήποτε από το να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σου ή στην webcam σου χωρίς να το ξέρεις..
Πηγή: SaferInternet4Kids.gr