Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο ενώνονται σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν το υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο. Οι τεχνολογικοί γίγαντες – στους οποίους περιλαμβάνονται το Facebook, η Google, η Microsoft και το Twitter – δεσμέυτηκαν να συνεργαστούν μεταξύ τους για να κρατήσουν το παράνομο περιεχόμενο εκτός κοινωνικών δικτύων και άλλων πλατφορμών διανομής.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν το Project Protect – το οποίο φιλοδοξεί να βελτιώσει τη δια-βιομηχανική προσέγγιση για τη διακοπή της εμφάνισης περιεχομένου σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών (CSEA) στο Διαδίκτυο. Το έργο περιλαμβάνει ένα σχέδιο «πέντε πυλώνων» που αποτελείται από την ώθηση της καινοτομίας στην τεχνολογία για τον εντοπισμό και τη διακοπή τέτοιου περιεχομένου, ενθαρρύνοντας περισσότερη συλλογική δράση, χρηματοδότηση πιο ανεξάρτητης έρευνας, αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών και μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα.

Ο Robert Jones, από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA), και η Susie Hargreaves, από το Ίδρυμα  Παρακολούθησης Διαδικτύου (IWF), κάλεσαν τον κλάδο να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε δράσεις αξιοποιώντας  τη διαθέσιμη τεχνολογίας ανίχνευσης στις μεγάλες πλατφόρμες.

Το Project Protect θα δημιουργήσει επίσης ένα ταμείο έρευνας και καινοτομίας πολλών εκατομμυρίων λιρών για τη δημιουργία νέων εργαλείων για την πρόληψη της εξάπλωσης του περιεχομένου CSEA, καθώς και για τη δημιουργία ενός νέου φόρουμ εμπειρογνωμόνων ενώ θα παρακολουθείται σε ετήσια βάση η πρόοδος που επιτυγχάνεται.

Σχετικά με τα νέα σχέδια, η διευθύνουσα σύμβουλος της IWF κα Hargreaves είπε: «Είμαι ευτυχής που βλέπω μια νέα δέσμευση από τον κλάδο της τεχνολογίας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο με την έναρξη του Project Protect. Είναι επιτακτική ανάγκη οι εταιρείες να ενώνονται και να την καταπολεμούν σε συνεργασία προκειμένου να αποκτήσουν πραγματικά αποτελέσματα, για τα παιδιά”.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Google για θέματα παγκόσμιας υποθέσεων, Kent Walker, δήλωσε ότι το σχέδιο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μοιραστούν “την πρόοδο, τις γνώσεις και τα πρωτοποριακά εργαλεία” για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι “καμία εταιρεία δεν μπορεί να καταπολεμήσει αυτό το πρόβλημα μόνη της”.

Ο Sheryl Sandberg, διευθύνων σύμβουλος του Facebook, δήλωσε ότι το έργο “συγκεντρώνει τα λαμπρότερα μυαλά από όλη τη βιομηχανία τεχνολογίας για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό ζήτημα”, ενώ ο επικεφαλής εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter Del Harvey δήλωσε ότι η εταιρεία χαιρέτισε την “ανανεωμένη προσπάθεια συνεργασίας με τους συναδέλφους μας ”

Πηγή: INDEPENDENT