Το συναλλακτικό sexting περιγράφει την ανταλλαγή σεξουαλικού περιεχομένου με χρήματα και έχει μια ανησυχητική αύξηση στη δημοτικότητα από την αρχή του Covid-19. Σύμφωνα με τον σύμβουλο πολιτικής στο Child Focus, Niels van Paemel, με τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλά άτομα, ειδικά οι γυναίκες «εμπνεύστηκαν» να ενταχθούν στη βιομηχανία ψυχαγωγίας ενηλίκων, η οποία αύξησε τον αριθμό των χρηστών OnlyFans από 20 εκατομμύρια πριν από την πανδημία σε περίπου 170 εκατομμύρια. Η δραστική διάδοση των συνδρομητικών υπηρεσιών πληρωμών όπως το OnlyFans έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ανάγκη για τους δημιουργούς να προωθούν το περιεχόμενό τους σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η μεγάλη αύξηση αυτού του περιεχομένου το έχει κάνει πιο διαθέσιμο στα χρονολόγια των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των χρονολογίων ανηλίκων.

Άνθρωποι που επηρεάζονται από την επιθυμία να γίνουν αρεστοί, συχνά νέοι και παιδιά, παρασύρονται στις λεγόμενες σελίδες «shoutout» στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτά τα προφίλ, οι χρήστες μπορούν να προωθήσουν τον εαυτό τους υποβάλλοντας μια φωτογραφία στον κάτοχο του προφίλ, ο οποίος στη συνέχεια την αναδημοσιεύει στη σελίδα του οι οποία έχει συνήθως πολλούς ακόλουθους. Αυτοί οι τύποι προφίλ είναι σημαντικοί διανομείς και συχνά φιλοξενούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM), καθώς τείνουν να στοχεύουν ειδικά μικρά, ευάλωτα παιδιά.

«Πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους εφήβους για κοινωνικά προβλήματα χωρίς να παρατηρούμε τι συμβαίνει στον κόσμο των ενηλίκων» – Niels van Paemel, Child Focus

Η ώθηση μικρών παιδιών να πουλήσουν σεξουαλικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο υπερβαίνει τον όρο “συναλλακτικό sexting” και περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους σεξουαλικής εκμετάλλευσης:

  • Η παραγωγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM)
  • Μη συναινετική κοινή χρήση προσωπικών εικόνων (NCII)
  • Εκμετάλλευση
  • Σεξουαλικός εκβιασμός

Επειδή αυτό το ζήτημα είναι σχετικά άγνωστο και πολύπλευρο, πρέπει να ξεκινήσουμε επενδύοντας περισσότερους πόρους στην έρευνα αυτού του φαινομένου για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις δομές που το επιτρέπουν, προτού μπορέσουμε να δημιουργήσουμε λύσεις για την αποτροπή του.

 

Πώς μπορούμε να το μιλήσουμε με τα παιδιά για αυτό;
Τα παιδιά είναι πολύ επιρρεπή στο να παρασυρθούν να υποβάλουν τα προφίλ τους σε σελίδες shout out, καθώς πολλοί νέοι δίνουν μεγάλη σημασία στην κοινωνική αποδοχή, η οποία εκπροσωπείται μέσω των likes και του αριθμού των ακολούθων. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά ότι ένα “Like” από έναν άγνωστο στο διαδίκτυο δεν έχει καμία πραγματική αξία. Αν και είναι πολύ φυσιολογικό για τα παιδιά να εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους στο διαδίκτυο, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τις κατάλληλες γνώσεις σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια. Επιπλέον, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την ελκυστικότητα του να κερδίζετε γρήγορα και εύκολα χρήματα. Είναι ζωτικής σημασίας να μιλάμε για τις επιπτώσεις στις ζωές των παιδιών και των νέων που διανέμουν αυτο-δημιουργημένο CSAM και να τονίζουμε τη σημασία του να διατηρούνται ιδιωτικά τα προφίλ τους για να αποτραπεί ο στόχος των κακόβουλων χρηστών.

 

Πηγή: INHOPE