Το υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (CSAM) αποτελεί την απόδειξη ενός εγκλήματος που έχει συντελεστεί. Οι αστυνομικοί ερευνητές και οι ειδικοί αναγνώρισης θυμάτων χρησιμοποιούν τις αποδείξεις αυτές για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικές με το έγκλημα, όπως για παράδειγμα το ποιοι είναι οι θύτες, τα θύματα και το που έλαβε χώρα το κακοποιητικό περιστατικό. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνουν το παιδί από το κακοποιητικό πλαίσιο και συλλαμβάνουν τους θύτες.  

Οι ειδικοί αναγνώρισης θυμάτων είναι άρτια εκπαιδευμένοι και με κατάλληλα εργαλεία, τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν στις έρευνες τους. Ένα παράδειγμα είναι το εργαλείο της Διεθνής Βάσης Δεδομένων της INTERPOL για την παιδική εκμετάλλευση, το οποίο βοηθάει τους ερευνητές να αναγνωρίζουν τις ομοιότητες μεταξύ των εικόνων και να ανταλλάσσουν πληροφορίες με άλλους ερευνητές.

Ποια στοιχεία αναζητούν οι ερευνητές;

Οι έρευνες για τα θύματα αρχίζουν με την εξέταση του ψηφιακού, οπτικού και ηχητικού περιεχομένου σε φωτογραφίες και ταινίες. Αυτό διευκολύνει την αστυνομία να εντοπίσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στο θύμα ή στον τόπο του εγκλήματος. Όσα στοιχεία εντοπίζουν οι ειδικοί στις ψηφιακές έρευνες τους μπορούν στη συνέχεια να υποστηρίξουν τις έρευνες τους στον πραγματικό κόσμο.

Οι ειδικοί αναζητούν ανάμεσα σε άλλα:

  • Τοπικά έργα τέχνης
  • Συσκευασία τροφίμων
  • Εφημερίδες ή περιοδικά
  • Ρούχα ή παιχνίδια

Η καμπάνια της Europol Εντοπίστε ένα Αντικείμενο χρησιμοποιεί τα μάτια του κοινού για να αναγνωρίσει την αρχική προέλευση συγκεκριμένων αντικειμένων. Μάθετε περισσότερα για την καμπάνια Εντοπίστε ένα Αντικείμενο εδώ.

Με ποιο τρόπο βρίσκουν οι ερευνητές τις εικόνες και τα βίντεο;

Ένας τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές βρίσκουν τις εικόνες και τα βίντεο που περιέχουν σεξουαλική κακοποίηση είναι μέσω των δημόσιων καταγγελιών. Όλα τα αρχεία με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που καταγγέλλονται από άλλους χρήστες στις γραμμές βοήθειας του δικτύου INHOPE είναι διαθέσιμα στους ερευνητές που εργάζονται για την INTERPOL μέσω της βάσης δεδομένων ICCAM, την ασφαλή διαδικτυακή πύλη του INHOPE που χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση, αρχειοθέτηση και ανταλλαγή καταγγελιών. Αυτό σημαίνει ότι η καταγγελία σε κάποια γραμμή βοήθειας υλικού που μας φαίνεται ύποπτο, μπορεί να βοηθήσει άμεσα ένα παιδί ώστε να επιστρέψει πάλι σε ασφαλείς συνθήκες.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους οι ερευνητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε CSAM είναι οι εξής:

  • Έρευνες για παιδική εκμετάλλευση
  • Προληπτική παρακολούθηση διαδικτυακών πλατφόρμων
  • Εγκληματολογική ανάλυση των κατασχεμένων κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, φορητών ψηφιακών μονάδων αποθήκευσης, κλπ..

Μάθετε περισσότερα για την αναγνώριση θυμάτων εδώ.