Η παιδοφιλία είναι μια σεξουαλική διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο βιώνει σεξουαλικά συναισθήματα προς τα προεφηβικά παιδιά. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό σχετίζεται με σεξουαλικά συναισθήματα αποκλειστικά προς τα παιδιά, ενώ για άλλους, μπορεί να βιώσουν σεξουαλικά συναισθήματα τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Για να χαρακτηριστεί κάποιος ως παιδόφιλος, το άτομο πρέπει συνήθως να έχει βιώσει έντονα συναισθήματα, ορμές ή φαντασιώσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η διαταραχή εντοπίζεται συχνότερα στους άνδρες και σπάνια βρίσκεται στις γυναίκες.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει σεξουαλικά συναισθήματα για παιδιά, υπάρχει υποστήριξη. Μεταβείτε στη σελίδα Πρόληψη για να βρείτε διαθέσιμους πόρους στη χώρα σας.

 

Σχετικοί όροι
Εφηβοφιλία (Hebephilia): Σεξουαλική προτίμηση για εφηβικά (δηλαδή πρώιμα έφηβα) άτομα, συνήθως ηλικίας 11-14 ετών.

Εφεβοφιλία (Ephebophilia): Μια σεξουαλική προτίμηση για έφηβους σε τελικό στάδιο, συνήθως ηλικίας 15 και 16 ετών.

Παραφιλία (Paraphilia): Σεξουαλική διέγερση σε κάτι που θεωρείται ασυνήθιστο, αν και αυτό που θεωρείται ασυνήθιστο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κουλτούρα, τον χρόνο και τον τόπο. Ο όρος paraphilia προτιμάται μερικές φορές από τους θεραπευτές έναντι άλλων όρων όπως η «σεξουαλική διαστροφή» επειδή έχει λιγότερες κριτικές.

 

Είναι το ίδιο η παιδοφιλία και η σεξουαλική κακοποιήση παιδιών;

Η παιδοφιλία αφορά τα συναισθήματα, τις ορμές ή τις φαντασιώσεις που βιώνει ένα άτομο. Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αναφέρεται στις ενέργειες – είτε κατανάλωση και κοινή χρήση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM), είτε διάπραξη αδικήματος επαφής που μπορεί να κάνει ένα άτομο. Κάποιος μπορεί να βιώσει σεξουαλικά συναισθήματα για τα παιδιά και να μην τα ενεργήσει ποτέ, και ως εκ τούτου ποτέ να μην γίνει σεξουαλικός κακοποιητής παιδιών, ή κάποιος μπορεί να κακοποιήσει σεξουαλικά ένα παιδί χωρίς να αισθάνεται σεξουαλικά συναισθήματα για αυτά.

Για να τονιστεί αυτή η διαφορά, υπάρχουν αρκετές διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης ανθρώπων που υποφέρουν από παιδοφιλία, όπως μια που ονομάζεται Virtuous Pedophile , στην οποία αναγνωρίζουν ότι έχουν σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά αλλά δεν ενεργούν βάσει αυτής της έλξης.

Αντίθετα, παρακάτω είναι μια λίστα με τα διάφορα είδη παραβατών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και πώς μπορεί να σχετίζονται με τις σεξουαλικές προτιμήσεις.

Προνομιακοί παραβάτες: οι οποίοι παρακινούνται από σεξουαλικά ενδιαφέροντα που γίνονται αισθητά αποκλειστικά για παιδιά (δηλαδή παιδόφιλοι/εφηβόφιλοι).
Εμπορικοί παραβάτες: που διευκολύνουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών για οικονομικό όφελος και που μπορεί να μην έχουν σεξουαλικά συναισθήματα για τα παιδιά.
Περιστασιακοί παραβάτες: που εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες για να συνεργαστούν με CSAM και ανηλίκους και που μπορεί να έχουν μια σειρά παραφιλικών επιθυμιών.

 

Πηγή: INHOPE