Σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε ότι οι πιθανοί κίνδυνοι στο διαδίκτυο είτε θα είναι προφανείς είτε δεν θα συμβούν ποτέ σε εμάς. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Οι κίνδυνοι που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε ως νέος χρήστης του διαδικτύου είναι συνήθως δύσκολα αντιληπτοί, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε πως να αναγνωρίζετε τα «σημάδια» επικίνδυνων καταστάσεων στο διαδίκτυο.
Εκπαιδευτείτε να αναγνωρίζετε τους κινδύνους στο διαδίκτυο
Το να είσαι online είναι υπέροχο, σου δίνει τη δυνατότητα να διατηρείς επαφή με τους φίλους σου και να τους συναναστρέφεσαι ακόμα και όταν είστε χώρια. Αλλά όπως με κάθε άλλη σχέση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι είναι πραγματικά οι φίλοι σας. Μην πιστεύετε όλα όσα σας λένε οι διαδικτυακοί σας φίλοι, ειδικά αν δεν τους γνωρίζετε προσωπικά. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα βασικά σημάδια μιας επικίνδυνης σχέσης:
Προστατέψτε την ιδιωτικότητά σας
Μην κοινοποιείτε το όνομα, τον αριθμό και τη διεύθυνσή σας. Διατηρείτε πάντα ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗ την τοποθεσία σε όλες τις εφαρμογές σας. Αυτό περιλαμβάνει εφαρμογές όπως το Snapchat, το BeReal, το Instagram κ.λπ. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να γνωρίζετε που βρίσκονται οι φίλοι σας, αλλά η διασκέδαση τελειώνει όταν κάποιος επιτήδειος ανακαλύψει που μπορεί να βρίσκεστε.
Μην ξεχνάτε την κάμερα: Όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι για κάποιον να τραβήξει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο αυτές τις μέρες. Όμως, μερικές φορές ξεχνάμε τον πιθανό κίνδυνο να είναι πάντα πάνω μας μια κάμερα. Είτε πρόκειται για το τηλέφωνο είτε για φορητό υπολογιστή, θα πρέπει να σκεφτείτε να αγοράσετε ένα κάλυμμα κάμερας. Είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι κανείς δεν μπορεί να καταγράψει εικόνες χωρίς τη συγκατάθεσή σας.
Πώς να συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους στο διαδίκτυο.
- Να γνωρίζετε ότι ο αντίκτυπος του διαδικτυακού εκφοβισμού μπορεί να είναι εξίσου ισχυρός για το θύμα με τον εκφοβισμό στην πραγματική ζωή.
- Να είστε πάντα ευγενικοί με τους συνομηλίκους σας και να εξετάζετε τις μακροπρόθεσμες συναισθηματικές συνέπειες πριν πείτε κάτι κακό.
- Εάν κάτι στο διαδίκτυο ξεφύγει από τον έλεγχο, εμπιστευτείτε το αμέσως έναν ενήλικα. Θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει και να αποκλιμακώσει τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις.
Ανοιχτή Επικοινωνία
Οι φίλοι σας στο διαδίκτυο είναι συχνά ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας. Όπως ακριβώς μοιράζεστε τις σκέψεις σας ή τις ανησυχίες σας με την οικογένειά σας για τους φίλους σας στον πραγματικό κόσμο, το ίδιο πρέπει να κάνετε και για τους διαδικτυακούς σας φίλους. Αν ανησυχείτε για το τι συμβαίνει στην ψηφιακή σας ζωή, μιλήστε με κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Μερικές φορές είναι δύσκολο για εμάς να δούμε μόνοι μας τα σημάδια μιας επικίνδυνης διαδικτυακής φιλίας.
Αν έχετε αμφιβολίες καλέστε τη γραμμή βοηθείας Help-line.gr. Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε μια ασφαλή λύση.
Γνωρίζοντας πως να αναφέρετε τη σεξουαλική διαδικτυακή εκμετάλλευση
- Η διαδικτυακή αποπλάνηση, εκμετάλλευση και κακοποίηση μπορεί να αναφερθεί στη Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και στην ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr.
- Εάν συμβεί σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, καλό είναι να κάνετε αναφορά χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η εκάστοτε πλατφόρμα.
Η σεξουαλική εκμετάλλευση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοια εμπειρία στην ψυχική σας υγεία. Οι ψυχολογικές συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόληψη είναι τόσο σημαντική. Είναι γνωστό ότι η πρόληψη θεωρείται καλύτερη από τη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να προλάβετε κάτι από το να διορθώσετε τη ζημιά αφού έχει συμβεί, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSA) και του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM). Όσον αφορά το CSA και το CSAM, η πρόληψη δεν είναι μόνο να σταματήσετε κάτι πριν συμβεί, αλλά και να δημιουργήσετε εναλλακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Διαβάστε πρόσθετα άρθρα:
10 τρόποι για να αποτρέψετε τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση στο διαδίκτυο.
Πηγή: 5 ways to Protect Yourself from Sexual Abuse Online